Sök

Efter konkursen i Cykelkraft – nu lanserar de Tooorch

cykelkraftTooorchehandel

Jonas Bygghammar, Christoffer Tyrefors och Torkel Hallander. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Ska bli experter på cykeldäck.

Den snabbväxande e-handeln Cykelkraft gick på bara tre år från en omsättning på 32 till 260 miljoner kronor. Vad som började som en succéartad tillväxthistoria slutade i en konkurs och stora leverantörsskulder under slutet av förra året.

Till slut köptes konkursboet upp av Jönköpings-bolaget Spobik, med verksamhet inom samma nisch.

Men entreprenörerna bakom Cykelkraft valde snabbt att göra ett nytt försök inom nischen för cykelutrustning och nu har de lanserat den nya e-handeln Tooorch. Från cyklar har de nu istället valt att fokusera på cykeldäck.

“Vi tyckte att vi var experter på cyklar innan, men vi hade 280.000 artiklar i butiken. Det är svårt att vara duktig på en enda av de grejerna när utbudet är så stort. Vi upplevde också att alla cykelhandlare på nätet hade samma strategi, även om vi tycker att vi var bäst för att vara helt ärlig, men vi tycker att vi hade mycket kvar att göra”, säger Torkel Hallander och fortsätter.

Vill ge en "wow-upplevelse"

“Vi såg att det fanns en möjlighet att vara den specialist som folk ska kunna få en wow-upplevelse för varje gång de besöker sajten. Så därför vill vi testa tesen att faktiskt vara cykeldäck-experten. Det är inte otroligt att vi breddar oss senare, det är rent av troligt .Men inte förens vi känner att vi är experter på just cykeldäck.”

Torkel Hallander har tidigare berättat för Breakit att de inte i första hand ser konkursen i Cykelkraft som ett misslyckande rent affärsmässigt. Problemet, menar han, är att de följde trenden inom e-handelsbranschen att satsa allt på kraftig tillväxt. Tillväxten finansierade de genom lån och när de väl sökte efter riskkapital lyckades de inte hitta några investerare. De upplevde att viljan att investera i e-handel hade mattats av de senaste åren.

Går 100 procent för tillväxt

Nu är fokuset istället på lönsam tillväxt under kontrollerade former.

“Det är den andra stora skillnaden i den här satsningen, vi går 100 procent för lönsamhet. Vi vill gärna växa men inte på bekostnad på lönsamhet. Vi har varit igång i knappt en månad med det nya projektet och säljer nu i storleken om 50 ordrar per dag – ungefär 50 procent bättre än budgeterat hittills”

I nuvarande takt ger Torkel Hallander en prognos om att Tooorch kommer att omsätta runt 10 miljoner under de första 8 månaderna. Bolagets grundare är han själv, tillsammans med Christoffer Tyrefors och Jonas Bygghammar.

Han berättar också att de har planer på att ta in riskkapital.

“Vi öppnar för att ta in en partner. Det var ett misstag vi gjorde i Cykelkraft där vi kom ut för sent på marknaden, när investerare hade börjat dra öronen åt sig. Vi lägger också allt på lager, vilket gör allt mer kapitalintensivt, så en partner skulle göra att vi kan gå framåt med vår plan snabbare.”

Läs mer