Boneprox har skapat ett Kry för tandläkare – nu backas de av Backing minds

Backing minds Boneprox e-hälsa
Boneprox har skapat ett Kry för tandläkare – nu backas de av Backing minds

Sara Wimmercranz och Susanne Najafi och Peder Remman och Theodor Remman.

Caroline Englund

Reporter

Boneprox analyserar tandröntgenbilder med hjälp av algoritmer för att hitta dolda sjukdomar.
Nu investerar riskkapitalbolaget Backing Minds i deras företag.

Det hela började med Anton Kärrbrinks farfar. Han är tandläkare och tog patent på en teknik som kunde användas för att upptäcka benskörhet genom tandröntgenbilder.

När Anton Kärrbrink och hans kompis från bandygymnasiet i Nässjö, Peder Remman, kom in i bilden var Kjell runt 70 år gammal. Vännerna såg potentialen i att utveckla tekniken – och bygga en kommersiell produkt. De tog med sig Theodor Remman och Shreya Desai, och Boneprox grundades. 

Den första affärsidén handlade om att analysera digitala tandröntgenbilder med hjälp av artificiell intelligens för att kolla om patienten har benskörhet. Affärsmodellen är en prenumerationstjänst, där tandläkarkliniker även kan erbjuda patienter mer förebyggande analyser.

Just nu håller teamet tillsammans, med tandläkare och forskare, bland annat på att ta fram produkter där fler sjukdomar kommer att kunna identifieras – till exempel diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. 

”Man brukar säga att munnen är kroppens spegel och genom bilderna kan vi hitta tecken och mönster på flera folksjukdomar”, säger Peder Remman till Breakit.

En annan produkt som Boneprox tagit fram är vad de kallar för ett ”Kry för tandläkare”. Det är en plattform som kopplar ihop tandläkaren med specialister och läkare i realtid för att effektivisera diagnostiken.

”Idag kan det ta åtta månader för patienter att få livsviktiga diagnoser som till exempel muncancer, men i och med att tandläkare får omedelbar tillgång till specialister via vår SaaS-lösning så kan både diagnos och behandling etableras direkt, förklarar Peder Remman. 

Tar in kapital från Backing Minds

Nu står det klart att riskkapitalbolaget Backing Minds investerar 5 miljoner kronor i bolaget i ett första skede. 

”Vi har tittat länge på tekniska lösningar för diagnostik och vi ser det här som en viktig pusselbit för att upptäcka och förebygga stora folksjukdomar. Alla går till tandläkaren regelbundet så den här tekniken möjliggör en form av screening som kan avlasta sjukvården”, säger Susanne Najafi från Backing Minds till Breakit.

Hon berättar att Backing Minds har haft koll på Boneprox under en längre tid och att affären blev klar mitt i coronakrisen var en slump. 

"För oss var det ingen tvekan. Man kommer att behöva gå till tandläkaren även efter krisen", säger hon. 

Peder Remman kommenterar den nya delägaren:

”För oss betyder det framförallt att vi får med oss en fantastisk partner som har ett internationellt nätverk som vi kan använda oss av framöver. Det handlar inte bara om pengarna utan också om partnerskapet."

Omsättningen gick tillfälligt upp

Boneprox gick från 21 miljoner i omsättning 2017 till mer blygsamma 1,7 miljoner 2018, som är den senaste uppdaterade siffran om bolagets ekonomi. Resultatet gick även från en vinst på cirka 4 miljoner kronor 2017 till ett minusresultat på cirka 400.000 kronor 2018. 

”Den stora skillnaden mellan 2017 och 2018 var att vi vann en upphandling hos Rättsmedicinalverket 2017 som var ett tidsbegränsat projekt. Sedan dess har vi utvecklat och lanserat både nya produkter och tjänster”, säger Peder Remman och förklarar att myndigheten använde Boneproxs plattform för att slussa tusentals bilder på visdomständer till radiologen för utredningar inom exempelvis brott- och migrationsfrågor.

Under 2019 har bolaget dubblat antalet kliniker som finns uppkopplade till deras tjänst, berättar Peder Remman. Men någon omsättningssiffra vill han inte gå ut med.

Satsar internationellt

Boneprox har idag samarbete med ett 100-tal kliniker i Sverige, Norge, Japan och Kanada.

Planen framåt är att satsa mer internationellt och att ta fram fler produkter.

”Tandläkarbranschen har hittills inte varit så digitaliserad och det här kan både förändra branschen och bidra till en bättre folkhälsa”, säger Susanne Najafi. 

Teamet bakom Boneprox plus Sara Wimmercranz och Susanne Najafi från Backing minds. Teamet består av Anton Kärrbrink, Peder Remman, Theodor Remman och Shreya Desai.

Läs fler artiklar
LÄS MER