Verdane skapar koncern som ska öka patienttiden i vården

Verdane Conscriptor AI
Verdane skapar koncern som ska öka patienttiden i vården

Henric Carlsson, Conscriptor och Jakob Tolleryd, Verdane. Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Techbolagen Conscriptor och Max Manus bildar gemensam koncern med omsättning på 250 miljoner kronor.

Riskkapitalbolaget Verdane meddelar i ett pressmeddelande att de går in med kapital i svenska Conscriptor och Norska Max Manus, två av Nordens ledande bolag inom digitaliseringen av administration inom vården. 

I samband med investeringen bildas också en ny storkoncern med de två bolagen.

“Vi ska bli bäst i Norden på att frigöra tid för patientkontakt. Endast 30 procent av vårdpersonalens tid läggs idag på direkt patientkontakt, och frågan om mer patienttid ligger högst upp på agendan hos vårdpersonal, tjänstemän och politiker”, säger Henric Carlsson, vd på Conscriptor.

Blir huvudägare i nya bolaget

Hur mycket Verdane investerar avslöjar man inte, däremot kommer riskkapitalbolaget att bli huvudägare i det nystartade moderbolaget (som ännu inte har något namn). Henric Carlssons bolag blir minoritetsägare och Manus-familjen väljer samtidigt att sälja hela hela sin andel i det norska bolaget, som grundades av motståndsmannen Max Manus i Norge 1946.

“De har ägt bolaget i över 70 år, så det var en stor och väldigt emotionell sak för hela familjen att sälja. De tyckte att Henric Carlsson som entreprenör och kanske i viss mån Verdane var en trygg famn att lämna över bolaget till”, säger Jakob Tolleryd, partner på Verdane. 

Både Conscriptor och Max Manus sysslar med att leverera lösningar för minska vårdpersonalens administrativa arbete. Bland annat genom produkter för diktering och taligenkänning, men även genom artificiell intelligens som ska förenkla diagnostisering och beslutsfattande för läkare. Målet är att frigöra mer tid som personalen istället kan ägna åt patienterna. En fråga som har blivit än mer aktuell under den pågående pandemin.

Corona-krisen har gett en positiv effekt

Enligt Henric Carlsson är det för tidigt att ge några siffror på hur deras egna affär påverkas av den pågående coronakrisen. Men de har helt klart sett en, för bolaget, positiv effekt.

“Intresset för oss från vården och hastigheten man arbetar är intensivare nu. Vanligtvis brukar det vara vi som går ut i vården för att innovera, men det är omvänt just nu. Vården kommer mycket till oss, och framförallt nu när vi är en så stor aktör och kan ta ett annat grepp kring teknik också”, berättar han.

Jakob Tolleryd berättar att Verdane ser stora möjligheter att förbättra sjukvården i Norden med teknik och mjukvara. Något som gör satsningen intressant ur flera perspektiv.

“30 procent av en läkares tid läggs på patienterna och 70 procent läggs på annat, där en stor del är administration. Att få chansen att investera i ett bolag som ökar läkarnas tid med patienterna känns såklart finansiellt spännande, men också chansen att få vara med och göra vården bättre”, säger han.

Kommer att omsätta en kvarts miljard

Den nya koncernen kommer att sysselsätta över 200 personer och under 2020 beräknas omsättningen landa på cirka 250 miljoner kronor. Av pressmeddelandet framgår att Max Manus produkter idag används av över 10.000 läkare i Norge och Danmark. Conscriptor, som grundades på Orust 2006 ligger bakom MedSpeech, vilket beskrivs som Europas populäraste vårddikteringsapp.

”COVID-19 gör att sjukvårdssystemen redan är hårt belastade. Effektivare digitala lösningar som de vi erbjuder ökar kapaciteten i hela sjukvården, vilket ökar systemens motståndskraft även i kristider. Vi ser stora möjligheter att hjälpa välfärden komma tillrätta med resursbristen och samtidigt avlasta sjukvårdspersonalen och administrationen inom offentlig sektor, som går för högtryck även under vanliga omständigheter,” säger Martin Elster, Group COO på Max Manus.

Läs fler artiklar
LÄS MER