Fast Travel Games ökar omsättningen: "Ett väldigt bra år"

Fast travel gamesspelbranschenspel

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Grundarna var oroliga när coronaviruset bröt ut – men hittills har det snarare påverkat VR-bolaget Fast Travel Games positivt.

Det var 2016 som spelveteranerna Oskar Burman, Erik Odeldahl och Kristoffer Benjaminsson lanserade sin VR-fokuserade spelstudio Fast Travel Games.

Den enorma hajp som växte fram kring VR-tekniken under åren 2015-2016 har lagt sig, men branschen har fortsatt att växa varje år – och nu meddelar Fast Travel Games att fjolåret blev det bästa i bolagets historia.

De exakta siffrorna är inte helt klara ännu då bolagets brutna räkenskapsår slutade i februari i år. Oskar Burman kan däremot avslöja att nettoomsättningen kommer att hamna omkring 11 miljoner kronor, en ökning från de 3,1 miljoner som bolaget omsatte året innan. Dessutom ser man ut att gå mot att vända en förlust på 5,7 miljoner till ett resultat kring nollan.

“Det har varit ett väldigt bra år för oss. Efter att ha kämpat i fyra år så är det skönt att se att det går åt rätt håll. Vi kommer att landa någonstans runt break-even. Kanske lite vinst, kanske lite förlust”, säger han.

Viktiga framgångar i VR-branschen

Bakom den positiva utvecklingen döljer sig flera viktiga faktorer, enligt Oskar Burman. Det handlar bland annat om att VR-branschen har fortsatt att växa, bland annat genom att Facebook-ägda Oculus lanserade sitt fristående headset Oculus Quest förra året. Det har också utannonserats flera högprofilerade spel inom segmentet där speljätten Valve nyligen släppte en VR-uppföljare på storsäljaren Half Life. 

“Försäljningen av spel till konsument har ökat kraftigt. Men sen har vi också betydligt högre försäljning till hårdvarutillverkare som vill ha våra spel på sina plattformar. Det gör också att vi har kunnat anställa fler personer de senaste månaderna.”

Ödmjuka inför corona

Idag är de närmare 20 personer på spelbolaget. Liksom många spelutvecklare har de inte upplevt någon negativ påverkan av coronavirusets framfart ännu. Snarare har de sett en något positiv utveckling. Oskar Burman väljer ändå att vara försiktig i sin prognos över framtiden.

“Det är jättesvårt att säga. Vi är väldigt ödmjuka inför den här krisen också. Det ser rätt bra ut just nu, men vi vet inte heller vart världen är på väg. Om vi går in i en depression så får människor svårt att konsumera och då är VR en lyxvara”, säger han och fortsätter:

“Men vi ligger på en bra position. Vi har intäkter och vi har en bra kassa. Just nu har vi inget behov av att resa pengar heller utan vi klarar oss rätt bra. Vi kan se ett scenario där man vill skala upp snabbare, men det är inget vi har tagit beslut om ännu.”

Han berättar också att det fanns en oro för att coronaviruset skulle slå hårdare mot VR-branschen och i förlängningen dem själva eftersom de är beroende av försäljning av hårdvara som tillverkas i Kina. Hittills är det däremot inget som har påverkat dem negativt.

Embark-topp kliver in i styrelsen

Utöver att stärka omsättning och resultat har Fast Travel Games också passat på att vässa styrelsen. Det är Marcus Edholm, finanschef på Patrick Söderlunds spelstudio Embark, som har klivit ombord.

“Det känns jättekul. Vi har letat efter någon med en annan kompetens än vad vi grundare har haft. Vi kommer helt och hållet från spelutvecklingsvärlden. Marcus Edholm har en bakgrund som ekonom och har arbetat som finanschef på EA Dice innan resan med Embark.”

Läs mer