Sök

Vigor Sörman om den svåraste fasen företag går igenom

Breakit Crash Course

Vigor Sörman. Foto: Nadia Dyberg.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Det finns många svåra faser på vägen från ung startup till lyckat storföretag.

Att den lilla nystartade startupen ska växa till ett storbolag är en dröm för de flesta. Men det finns många hinder på vägen fram.

En som har gjort den resan, och som dessutom har samlat på sig en hel del viktiga lärdomar på vägen, är Splay-grundaren Vigor Sörman.

Något av det svåraste en grundare eller ledare kan gå igenom under företagsresan, säger Vigor Sörman, är ofta steget att gå från att vara en i gänget till chefen som anställda kanske pratar skit om – eller rentav väljer att motarbeta.

“Alla faser har sina olika utmaningar, men för dig som entreprenör och ledare är den jobbigaste det som jag kallar för strejk-fasen. När du går från att ha varit en förebild och kanske en hjälte – till att det nästan blir helt tvärtom. Istället för att de anställda hylla dig som ledare vänder de sig emot dig”, säger Vigor Sörman.

“Du är inte längre kompisen, du är den som måste ta besluten och sätta ned foten. Tidigare har ni varit på samma nivå och alla har varit en i gänget. Sen måste ni växa och vissa av de som var med från början upplever att de blev mer en bricka än en av ledarna, då reagerar man med att snarare vända sig emot dig.”

Därför gäller det att arbeta proaktivt, menar Vigor Sörman, och att kunna identifiera de olika faserna tidigt. Det är något som han kommer att prata mer om den 29 april i kursen “Skala upp ditt bolag – här är faserna du kommer att gå igenom” som anordnas av Breakit Crash Course.

“Det viktiga är att kunna tänka proaktivt. Att inte släcka bränder, utan att kunna se till att man är förberedd innan man hamnar i den här situationen. Om du kan vara proaktiv så sparar du enormt mycket pengar och energi och minimerar risken att köra i diket”, säger Vigor Sörman.

Vad ska deltagarna förvänta sig av innehållet i kursen?

“Dels att prata med andra som är i en liknande situation, dels att få diagnostisera sig själv. Identifiera vilken fas man själv är i och vad man kan lära sig av faserna man redan har gått igenom. Målsättningen är att man ska gå från utbildningen med en personlig plan över hur man ska tänka som ledare för att skala bolaget framåt.”

Kursen är en del av vår nya satsning Breakit crash course. Vi har samlat en rad tunga och erfarna profiler som kommer att inspirera och utbilda er med nya insikter och viktiga verktyg. Kurserna är helt digitala och sträcker sig över två timmar, varvat med föreläsningar och övningar. Hela kurslistan hittar du här. 

Läs mer