Min relation med Mats Qviberg blir mer spännande – för varje minut

MQ Lundells vecka
Min relation med Mats Qviberg blir mer spännande – för varje minut

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell har fullt upp att värja sig mot finansmannen.

Jag lever inget särskilt spännande liv här ute i Stockholms södra förorter. Men ibland ruckas ändå tillvaron en aning även för mig.
Som igår. Jag och min fru (som också jobbar hemifrån) skulle precis inleda lunchbestyren när ett tips dök upp i min mailkorg. “Luftfartsverket varslar 500 – nästan hälften av sina anställda”, var budskapet. 

En obekräftad uppgift och ärligt talat inte någon klockren Breakit-nyhet. Men ändå lite sprängstoff om det stämde.

Efter att ringt både tipsaren (hen hade väldigt bra källor) och Luftfartsverkets presstjänst (han dementerade inte, snarare bekräftade med sitt besvärade sätt att inte svara på min fråga) öppnade jag ett dokument för att snabbt skriva ut nyheten. Då ringde Mats Qviberg.

Någon timme tidigare hade jag publicerat en analys av konkursen i klädkedjan MQ med den snärtiga rubriken “Qviberg största förloraren i MQ – jag kan förstå varför han blev förbannad när jag ringde”.

Bakgrunden var att den kontroversielle finansmannen slängt på luren när jag ställt frågor om hans roll i konkursbeslutet. Nu hade Mats Qviberg läst min text och ville nyansera bilden:

“Förbannad? Jag är inte förbannad! Möjligen är jag lite ledsen”, sa Mats Qviberg.

Jag kände mig konfunderad. När jag pratat med honom tidigare lät han verkligen förbannad. Och nu verkade han inte “ledsen”. Snarare lite munter och uppsluppen. Att hans och Öresunds (investmentbolaget där Qviberg är största ägare) investering på några hundra miljoner kronor i MQ gått upp i rök bekymrade honom uppenbarligen inte.

“Jag har blivit lite våt om fötterna men det torkar snabbt”, sa Mats Qviberg och skrattade.

Nu var det jag som var tvungen att lägga på – artikeln om Luftfartsverkets storvarsel måste ut. 

Under en knapp minut kunde jag smattra vidare på tangentbordet. Sedan ringde telefonen igen. 

Nu var det Luftfartsverkets generaldirektör som pockade på uppmärksamhet. Hon var betydligt mer talför jämfört med sin presschef och bekräftade min källas uppgifter – 500 anställda var varslade om uppsägning.

Generaldirektören ville lägga ut texten om krisen i flygindustrin som en konsekvens av corona-pandemin men jag började ana oråd. Ringde högsta chefen mig och bekräftade så var nyheten garanterat på väg ut också i form av ett pressmeddelande. 

Rätt bryskt avbröt jag generaldirektören och tackade för mig. Nu behövde jag verkligen bli klar med texten. 

Då ringde Mats Qviberg.

“Ja, hallå, det är Mats Qviberg. Jag kom på en kul sak. Alla säger att jag har ett otroligt jämnt humör – jag är förbannad jämt. Haha, skriv det!”.

Jag avslutade samtalet, skrev ut texten om Luftfartsverkets storvarsel och skulle precis publicera avslöjandet. Då kom flashen från Aftonbladet – Luftfartsverket varslar 500 personer. Jag hade blivit upphunnen och frånkörd i nyhetsjakten.

Någon timme senare ringde Mats Qviberg igen. 

Jag svarade inte. Min dos av den eldiga finansmannen kändes uppfylld för denna dag.

Trevlig helg!

PS. Som jag har väntat – äntligen är det nypremiär på vårt glödheta format Off the record. Vi på Breakit har bunkrat upp massor av högoktanigt skvaller om det nya näringslivet. Missa inte!

Läs fler artiklar
LÄS MER