Patrik Arnesson sågar stödpaket: "Ska vi jobba mindre i krisen?"

Forza Football Corona Coronaviruset
Patrik Arnesson sågar stödpaket: "Ska vi jobba mindre i krisen?"

Magdalena Andersson och Patrik Arnesson. Foto: Jessica Gow/TT/Jonas de Lange

Towe Boström

Reporter

Forza Foootball-grundaren vill se mer flexibilitet från regeringen.
"Vi tar oss liksom inte ur krisen genom att jobba mindre", säger Patrik Arnesson.

Den snabbväxande svenska fotbollsappen Forza Foootball är ett av de bolag som fått en rejäl smocka av corona. Appen täcker världens alla fotbollsligor och krisen var ett faktum när all sport hastigt ställdes in. Samtliga intäkter försvann i stort sett i ett slag.

Grundaren Patrik Arnesson är dock inte den som kastar in handduken, och bolaget är redan i full färd med att testa nya affärsidéer för att överleva. 

”I sådana här tider måste vi tänka helt nytt. Det är klart att det är jäkligt jobbigt men också spännande. Kreativiteten flödar i bolaget och jag ser stor potential och otroligt många möjligheter”, har Patrik Arnesson sagt till Breakit.

Kritisk till stödpaketen

Något han däremot är betydligt mindre nöjd med är regeringens olika stödpaket (mer om dem kan du läsa här). Patrik Arnesson understryker att han är positiv till att stöd ges, som exempelvis permitteringar, men att han är kritisk till att stödpaketen inte anpassas efter företagen. 

Grundproblemet är, enligt Patrik Arnesson, att det är ”ett paket för alla” i en situation där företagen drabbats extremt olika av krisen. Han menar att lösningarna är skapade för industribolagen och inte de utmaningar som nya techbolag står inför.

”Om du kan visa att du tappat 95 procent av intäkterna så måste du kunna få något form av stöd för att lyfta upp de 95 procent du tappat för att rädda bolaget. Koppla krispaketet till den faktiska effekten den här epidemin haft på bolaget”, säger Patrik Arnesson. 

Patrik Arnesson är även kritisk till att så mycket ansvar lämnas över till bankerna, som han anser enbart ser till egna vinstintressen och inte målsättningen att rädda svenska företag. 

”Det finns ingenting i deras ägardirektiv som säger ’snälla rädda Sveriges företag’. Det enda det här kommer göra är att förbättra deras marginaler, det kommer inte att rädda företag”.

"Vi har kris, ska vi jobba mindre då? 

Patrik Arnessons Forza Football, med runt 40 anställda, måste permittera personal för att hålla nere kostnader, någon han upplever som paradoxalt. 

”Vi vill ju absolut inte att de anställda inte ska jobba, vi tar oss liksom inte ur krisen genom att jobba mindre. Mina anställda frågade ’vi har kris, ska vi jobba mindre nu?’. Jo, det är så det fungerar i det här landet”, säger Patrik Arnesson.  

Har du själv en lösning på det här då? 

”Det staten skulle ha gjort är att starta en riskkapitalfond som är beredd att ta risk för att hjälpa företagen. Och sedan sälja av de här bolagen till dem som vågar ta lite risk när det börjar gå bättre ”, säger Patrik Arnesson. 

Han understryker att det naturligtvis inte går att rädda alla företag, och att fokus bör ligga på dem som gick bra redan innan krisen. 

”Rädda de företagen som hade en lönsam affär innan corona och som man tror kan få en lönsam affär på sikt”.

Han skickar samtidigt en hyllning till myndigheter, som Tillväxtverket och Skatteverket, som fått i uppdrag att utföra insatserna. 

”De har varit exemplariska och det har gått sjukt snabbt. Jag trodde inte att det fanns på kartan att de skulle kunna agera så snabbt som de gjort”. 

Läs fler artiklar
LÄS MER