Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Hannah & Amanda krävs på miljoner – konkursförvaltaren hotar med stämning

Amanda Schulman och Hannah Widell.

Konkursen i medieprofilernas bolag kan hamna i rätten.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Den 10 september förra året gick bolaget med det för allmänheten okända namnet ASHW concept store fashion AB i konkurs.

Bakom det intetsägande namnet dolde sig två betydligt mer välkända profiler – medieentreprenörerna Hannah Widell och Amanda Schulman. Det var deras modebolag som försatts i konkurs (här kan du läsa vilka som blev de största förlorarna i konkursen ).

Men bara några dagar innan det formella beslutet fattades köpte duon loss klädverksamheten från bolaget.

Redan i inledningen av sin utredning fattade konkursförvaltaren Gustav Kling misstankar kring denna transaktion.

Hela affären var på 6,1 miljoner kronor men bara 1,1 miljoner kronor betalades kontant. Resten av köpeskillingen kvittades mot en skuld som bolaget hade sedan tidigare till ett annat bolag i duon Schulman/Widells koncern.

Kärnfrågan är om de på detta sätt trängde sig före i kön av andra fordringsägare?

Om Hannah Widell och Amanda Schulman betalat hela summan kontant skulle konkursförvaltaren Gustav Kling sannolikt inte haft några synpunkter. Men att hela 5 miljoner kronor kvittades bort har nu fått honom att agera.

I sin förvaltningsberättelse, som blev offentlig för några veckor sedan, konstaterar han att miljontals kronor ska “återvinnas till konkursboet”.

Utdrag ur förvaltningsberättelsen

“Det kvittade beloppet på 5 miljoner anser jag ska återföras till konkursboet. I praktiken innebär det att vi kräver tillbaka pengarna från köparen”, säger Gustav Kling till Breakit.

Han har framfört sitt krav till Hannah Widell och Amanda Schulmans bolag men de vill inte betala. Om parterna inte kommer överens senast 9 september så hamnar tvisten av allt att döma i domstol.

“Får vi inte till en överenskommelse så blir nästa steg att överväga en stämningsansökan till tingsrätten”, säger Gustav Kling.

Frågan är om Hannah Widell och Amanda Schulman har finansiella resurser att betala om de förlorar en sådan tvist.

Det bolag som stäms har enligt den senast offentliggjorda årsredovisningen bara 41.250 kronor i kassan och koncernbolaget Perfect Day Media har också en ansträngd ekonomi. I mitten av mars rapporterade branschtidningen Resumé om uppsägningar och en omorganisation i bolaget:

“Vi behöver dra ner tillfälligt på grund av corona och tyvärr omorganisera. Det är jättetråkigt för alla”, sade Perfect Day Medias vd Karolina Roslund till Resumé då.

När Breakit söker henne för en kommentar på onsdagseftermiddagen svarar hon dock vare sig på telefonsamtal eller på sms.

Läs mer