Sök

Så blir nya reglerna för permitteringar – regeringen backar

Korttidspermittering

Magdalena Andersson, finansminister. Foto: Anders Wiklund / TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Nu ökar permitteringsgraden från 60 till 80 procent.

Den senaste veckan har kritiken mot regeringen tilltagit både från oppositionen och företagarorganisationer om att den gör för lite för det svenska näringslivet i corona-krisen.

Men nu ger regeringen och dess stödpartier Centerpartiet och Liberalerna svar på tal. Redan på tisdagslunchen stod det klart att räntan på den föreslagna skattekrediten till företag halveras. Den åtgärden kom efter att ett enigt finansutskott i riksdagen krävt en sänkning.

Klockan 16.00 på tisdagen höll så finansminister Magdalena Andersson en presskonferens tillsammans med Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet, Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna och finansmarknadsminister Per Bolund.

Magdalena Andersson presenterade där förbättringar av systemet med korttidspermitteringar. Förslaget innebär att arbetsgivare nu kan minska arbetstiden för anställda med upp till 80 procent, och att staten bär den absolut största delen av kostnaden. Tidigare gick det bara att korttidspermittera upp till 60 procent av medarbetarens arbetstid. Förstärkningen av systemet ska gälla under tre månader från den 1 maj 2020.

I ett pressmeddelande skriver regeringen att det nya systemet innebär att kostnaderna minskar ännu mer för arbetsgivaren. Lönekostnaden för en anställd minskar med över 70 procent samtidigt som arbetstagaren får behålla nästan 90 procent av sin ursprungliga lön. Kombinerat med de nedsatta arbetsgivaravgifterna kan upp till 86 procent av den totala lönekostnaden lyftas från arbetsgivaren under maj och juni månad.

Hittills har Tillväxtverket fått in 24.000 ansökningar för motsvarande 9 miljarder kronor. Av dessa ansökningar har Tillväxtverket tagit beslut i 16.000 fall.

Läs mer