Klart: Crowdfundare måste betala moms på gräsrotskapitalet

Breakit - Klart: Crowdfundare måste betala moms på gräsrotskapitalet

Foto: Flickr/Rocío Lara

Jonas de Lange

Reporter

Både plattformarna och användarna måste numera betala moms på prylarna de köper.

Det rapporterar IDG.

I första hand är det den belöningsbaserade gräsrotsfinansieringen, alltså den sorten där bolaget som samlar in pengar lovar ut produkter i utbyte mot donationer, som påverkas.

Vi har tidigare rapporterat om den förväntade ändringen, som är ett resultat av ett beslut i EU:s momskommité. Nu är alltså de nya riktlinjerna på plats.

Det är dock inte bara personerna som får prylar i utbyte mot donationer som drabbas. Även crowdfundingplattformar som Kickstarter och Indiegogo påverkas av beslutet.

När nystartade bolag samlar in gräsrotskapital tar sajterna själva en liten bit av kakan. Eftersom belöningsbaserad gräsrotsfinansiering numera anses skapa omsättning för bolaget innebär det att man ska betala skatt på det insamlade beloppet. Därför måste även crowdfundingplattformarna beskatta sin andel i Sverige.

“Det är inga särskilda regler just för crowdfunding, det här gäller för alla plattformar. Det här är en form av delningsekonomi där de tillhandahåller en automatiserad förmedling där de tar en viss procent av intäkterna, säger Kerstin Alvesson, rättslig expert på Skatteverket, till IDG.

Läs fler artiklar
LÄS MER