Regeringens hyresstöd till entreprenörer – så funkar det och här är branscherna som ska få hjälp

Regeringens hyresstöd till entreprenörer –  så funkar det och här är branscherna som ska få hjälp

Ibrahin Baylan. Foto. TT

Caroline Englund

Reporter

"Ska vi lyckas med detta måste vi alla vara med och bidra", sa näringsminister Ibrahim Baylan under torsdagen när han riktade sig till Sveriges fastighetsägare.

På torsdagseftermiddagen presenterade näringsminister Ibrahim Baylan (S) vad som gäller för regeringens hyresstöd till entreprenörer. 

Många entreprenörer – speciellt inom hotell, restaurang och handel – har drabbats hårt av coronakrisen.

Staten gick redan den 25 mars ut med att de kommer att satsa 5 miljarder kronor på hyresstöd till krisande branscher. Men nu börjar detaljerna kring stödet bli klara.

"Vi är inne i en bred och djup kris och vi i regeringen gör vårt yttersta för att mildra den", sa Ibrahim Baylan under pressträffen.

Regeringens hyresstöd innebär att entreprenörer inom en rad branscher – bland annat sällanköpshandel, hotell, restaurang, hårvård, tandvård och kroppsvård – kommer att få hjälp med sina hyreskostnader.

kompensationen ges med maximalt 50 procent av den nedsatta fasta hyran, det vill säga själva rabatten, dock maximalt 25 procent av den ursprungliga fasta hyran.

Ibrahim Baylan uttryckte också att han har fått "oroväckande signaler" om att viljan att hjälpa till har varit svag från vissa fastighetsägares håll och riktade en vädjan till dem:

"Ska vi lyckas med detta måste vi alla vara med och bidra. Tillsammans klarar vi det mycket bättre än var och en på egen hand."

Beslut om det här väntas komma nästa vecka. 

Läs fler artiklar
LÄS MER