Svenska nyhets-appen Newsvoice.com växer i USA i spåren av krisen

Newsvoice Media
Svenska nyhets-appen Newsvoice.com växer i USA i spåren av krisen

Viktor Lidholt. Foto: Press

Towe Boström

Reporter

“Vi ska bygga världens största nyhetsapp", säger Viktor Lidholt, grundare av Newsvoice.

Vi har tidigare berättat om Viktor Lidholt, som sa upp sig från sitt jobb på Google, med den kaxiga visionen om att fixa mediebranschen. Det var i USA som Viktor Lidholt började uppleva att mediebranschen domineras av ett fåtal tunga aktörer med politiska agendor. 

“Det är ett problem då många påverkas av de nyheter vi läser. Det påverkar vilka politiker vi röstar på och hur vi tänker. Jag har alltid varit intresserad av nyheter och började fundera på hur man skulle kunna göra det bättre”, berättar Viktor Lidholt.  

Resultatet blev Newsvoice.com en app och hemsida, som vill skapa ett alternativt och bredare nyhetsflöde. Appen använder maskininlärning och textanalys för att automatiskt scanna och samla in nyheter från olika mediesajter. Nyheterna kategoriseras och presenteras sedan tillsammans för att erbjuda olika vinklar och perspektiv.  

“Vi gör grundarbetet men våra läsare hjälper till och skriver exempelvis sammanfattning av nyheterna. Det är superviktigt med kvalitet och att faktan blir rätt, så länkarna fungerar som referenser”, säger Viktor Lidholt. 

Nu meddelar bolaget att de fått ett uppsving i samband med krisen. 

Under mars månad ökade antalet läsare med 35 procent. Tillväxten kommer främst från USA där större delen av Newsvoice.coms läsare återfinns. Det här innebär att sajten lockat runt 50.000 aktiva användare under den gångna månaden. 

Corona-krisen lockar läsare

Enligt Viktor Lidholt har rapportering kring corona dragit många nya läsare, och de har bland annat gett Covid-19 en egen flik på hemsidan. 

“I den globala kris vi befinner oss i har det aldrig någonsin tidigare varit viktigare att kunna ta del av opartiska och faktabaserade nyheter. Vi jobbar stenhårt med att scanna världens nyhetsflöden och hoppas på så sätt också kunna hjälpa myndigheter, sjukvård och allmänheten att sprida korrekt information”, säger Viktor Lidholt.

Han säger att de fått mycket spridning genom sociala medier, och ju större appen blir desto större har genomslaget i de sociala kanalerna varit. 

“Många är hemma och har inte så mycket att göra, och då läser de nyheterna, men jag tror att vi haft goda chanser att växa även utan corona” 

För stunden arbetar tre personer heltid i Stockholm och bolaget har även anlitat journalister som arbetar från Indien.

“Med de resurser vi har är jag jättenöjd med både antalet användare, kvaliteten och engagemanget”. 

Viktor Lidholt tror att appen går bra i USA eftersom det finns en skepsis mot medier – och han räknar med att tillväxten kommer att hålla i sig. 

“Vi ska bygga världens största nyhetsapp, men det är några steg på vägen dit. Självklart finns det konkurrenter men vi har en nisch som ingen annan riktigt har”, säger Viktor Lidholt. 

I slutet av förra året fyllde Newsvoice.com på kassan med 5 miljoner kronor i en kapitalrunda som leddes av Almi invest. Bland de som backar bolaget återfinns även Mattias Weinhandl tillsammans med Redmind, Lars Appelstål och BLCBX.

Läs fler artiklar
LÄS MER