Sök

Stadium pressas av coronakrisen – 653 personer blir av med jobbet

Stadiume-handelretail

Karl Eklöf, vd på Stadium Group. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT & Henrik Holmberg / TT

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Sportkedjan Stadium har precis som många andra inom handeln drabbats hårt av coronakrisen. Nu förlorar 653 personer sina jobb.
”Vi ska fan i mig ta oss ur det här", säger vd:n Karl Eklöf till UNT.

När människor stannar inomhus blir det tomt i butikerna. Enligt Stadium-vd:n Karl Eklöf har 60 procent av besökarna och 50 procent av intäkterna försvunnit från sportkedjan sedan 11 mars i år. Det skriver UNT, som intervjuat Eklöf.

”En stor kostnad för oss är personalen. Även om jag ser dem som en av våra största tillgångar. Men fakta är fakta. När vi tappar i försäljning påverkar det företaget och vi måste göra något åt det. 653 personer, det motsvarar ungefär 200 tjänster, får inte fortsätta i Sverige. Det rör sig om vikariat, provanställningar och visstidsanställningar eller andra tjänster som inte är fasta. Vi har också korttidspermitterat 1000 personer. Anställda får gå ner i tid. Det omfattar alla delar av företaget. Även ledningsgruppen”, säger han till tidningen. 

Innan krisen gick affärerna bra för Stadium, som ägs av grundarfamiljen Eklöf. Under det brutna räkenskapsåret, som tog slut 31 augusti 2019, ökade bolaget omsättningen med tio procent till 6,1 miljarder kronor. Rörelseresultatet landade på 133 miljoner kronor, vilket var det samma som året innan. 

Koncernen visade även en rejäl ökning i e-handeln. 

"Jag gick igenom Norrköpings centrum i går och in i Spiralen. Det är fruktansvärt det man ser nu. Stängda butiker med neddragna galler. Jag ser att det finns en risk för en total utslagning av näringslivet", säger han till UNT.

Men trots att Karl Eklöf beskriver de senaste veckornas utveckling som en historisk kris är han inte helt uppgiven.

”Vi ska fan i mig ta oss ur det här. Det är det vi jobbar med nu. På alla fronter. Men visst kommer det att bli tufft. Det kommer vi se i år och nästa år. En del i detta är också att förbereda oss på tiden efter corona. Just nu jobbar vi på att flytta produktion från länder runtom Kina till Kina. För där är mycket av verksamheten öppen igen. Kan vi ha produktion i gång kommer vår återhämtning kunna gå snabbare tror jag”, säger han till UNT.

Läs mer