Sök

Tillväxtverket ska stoppa fusk med korttidsarbete med specialstyrka

TillväxtverketCoronavirusetKorttidspermittering

Magdalena Andersson. Foto: Pontus Lundahl /TT.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Visselblåsare har varnat för att bolag fuskar med korttidspermitteringar. Nu ryter finansministern till mot bolagen som planerar att inte följa reglerna.

När Breakit under måndagsmorgonen intervjuade Tim Brooks, avdelningschef på Tillväxtverket och den som ska leda arbetet med att granska ansökningarna om korttidsarbete, kunde vi berätta hur reglerna för stödet skulle tolkas.

Tim Brooks passade då på att varna potentiella fuskare för att myndigheten skulle ha “en rejäl kontrollapparat för att förhindra fusk”. Han uppmanade alla att vara ärliga i sin ansökan. 

Samtidigt larmar Sveriges finansminister Magdalena Andersson om att stödet kan gå till bolag som inte följer reglerna. Enligt Magdalena Andersson har både myndigheter och politiker fått indikationer på att fusk förekommer.

“Det är visselblåsare som hör av sig, både till myndigheter och politiker. Människor som ringer och berättar att de blivit tvingade att gå ner i permittering fast de fortfarande jobbar heltid, med hot om att annars bli uppsagda”, säger hon till Dagens Nyheter.

För att lösa problemet ska Tillväxtverket använda sig av en slags insatsstyrka. De lånar 100 handläggare från Skatteverket som är specialister på fusk. Regeringen är också öppna för att skärpa regelverket om det skulle visa sig krävas för att stoppa fuskare, skriver DN.

I intervjun med tidningen väljer Magdalena Andersson också att ryta ifrån mot de bolag som planerar att ta del av stödet samtidigt som de låter anställda arbeta full tid. 

“Det här är till för företag i kris, inte för bedragare”, säger hon bland annat. Hon varnar även för följderna som potentiellt fusk kan få efter coronakrisen.

“Jag tror inte att det här kommer att gå obemärkt förbi i samhället. De som blir upptäckta kommer att få leva med det resten av sitt liv”.

Stödet till korttidsarbete går ut på att anställda kan gå ned i arbetstid samtidigt som staten täcker upp en del av lönekostnaden för företagen. Något som ska leda till färre varsel och uppsägningar i coronakrisen. Mer om reglerna för korttidsarbete kan du läsa här.

MISSA INTE: Vi har tagit fram en ny specialkurs som hjälper dig, steg för steg, med korttidspermitteringen. Först till kvarn – läs mer här.

Läs mer