Lexington-grundaren Kristina Lindhe: ”Vi behöver reducerade hyror nu"

Lexington Coronaviruset
Lexington-grundaren Kristina Lindhe: ”Vi behöver reducerade hyror nu"

Kristina Lindhe, vd och medgrundare av Lexington. Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Tycker inte att regeringens stöd för att sänka hyrorna har gett tillräcklig effekt.

Det First North-noterade mode- och inredningsföretaget Lexington är ett av många bolag som har drabbats hårt av den pågående coronakrisen. Bolaget, som har haft en växande e-handel, kan inte säga till Dagens Industri exakt hur stor påverkan krisen har haft på deras försäljning, men de har liksom många andra sett en inbromsning. 

”Det enda vi kan säga är att vi hade en bra start på året men att vi har fått en inbromsning i och med corona. Allt har gått väldigt fort och mellan den åttonde och femtonde mars var det en ny värld vi gick in i”, säger Kristina Lindhe vd för Lexington till tidningen.

Bolaget har bland annat gjort sig av med all extrapersonal och majoriteten av de 135 anställda har korttidspermitterats.

Kristina Lindhe grundade Lexington tillsammans med maken Tommy Lindhe 1997. Enligt dem är en av de mest kritiska åtgärderna att förhandla med fastighetsägarna om hyrorna.

De tycker däremot inte att regeringens stöd har gett tillräcklig effekt. Just nu går stödet ut på att att staten kan täcka upp för delar av hyressänkningen – men fastighetsägarna är trots det inte speciellt intresserade av att ge några hyresrabatter, enligt Kristina Lindhe.

Hon förklarar att det just nu är svårt att förhandla med fastighetsägarna om en hyressänkning. Och det kommer få konsekvenser för butikerna.

”Vi behöver reducerade hyror nu, vi kan inte vänta. För varje dag ser vi kollegor i branschen som drabbas”, säger hon till Dagens industri.

”Allt går så fruktansvärt fort nu, så ska det finnas butiker kvar efter corona behöver staten agera nu, inte bara prata om vad som kommer att gälla.”

Lexington omsatte 263,4 miljoner kronor under 2019 med ett minusresultat på 13,3 miljoner.

Läs fler artiklar
LÄS MER