Sök

Neo4j:s grundare Emil Eifrém låter anställda hjälpa andra – på arbetstid

Neo4JCoronaviruset

Neo4j:s grundare Emil Eifrém.

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

När coronapandemin slog till på allvar uppmanade Emil Eifrém sina anställda att ägna 10 procent av sin arbetstid åt att göra något gott. ”Det är tuffa tider och jag vill att vi ska hjälpa till på alla sätt vi kan”, säger han.

I vanliga fall pendlar Emil Eifrém mellan Silicon Valley och Lomma utanför Malmö. Men sedan coronakrisen bröt ut sköter han sitt miljardbolag, Neo4j, från sin svenska villa.

Neo4j har utvecklat grafdatabaser, som kan visa på en mängd olika samband i stora mängder data. Emil Eifrém har tidigare beskrivit det som att en traditionell databas presenterar data som ett Excel-ark, med rader och kolumner. En grafdatabas presenterar istället data i olika typer av nätverk.

Bolagets databas har varit involverad i allt från avslöjandet av Panama Papers till att spara miljoner dollar åt Nasa och har Volvo, Ebay, Telia, Walmart och Adobe på kundlistan, för att nämna ett fåtal.

När Breakit når Emil Eifrém på telefon har han inte kunnat besöka huvudkontoret i Sillicon Valley på flera veckor. 

”Det här är galet på flera sätt. I USA har de en lite mer aggressiv strategi än i Sverige så i Silicon Valley är det väldigt öde just nu. En sträcka som brukar ta två timmar att köra i rusningstrafik tar tio minuter nu, säger han och fortsätter:

”Sedan är det såklart galet eftersom det påverkar ekonomin så otroligt mycket. Den värsta veckan under finanskrisen förlorade 600.000 amerikaner sina jobb. Förra veckan flaggades det för att 3,2 miljoner nu förlorar sina jobb och då förstår man ju hur stort det här är”, säger han. 

I samband med coronapandemins utbrott förändrade Emil Eifrém förutsättningarna för sina anställda. Dels jobbar alla sedan över en månad tillbaka hemifrån och dels uppmanas de att ta 10 procent av sin arbetstid och göra något gott av den.

”Det kan vara alltifrån att handla åt en granne eller ringa en släkting till att hjälpa till med teknik som kan lösa problem kring krisen”, säger han.

I vilken utsträckning de anställda har hjälpt grannar eller ringt släktingar har Emil Eifrém inte koll på däremot har en rad initiativ kring att hjälpa organisationer och länder med coronarelaterade problem dykt upp.

Bland annat har en anställd hjälpt den vietnamesiska regeringen med ett system för att spåra coronavirusets spridning med hjälp av qr-koder. En annan anställd har hjälpt forskare att sammanställa alla akademiska artiklar som finns om coronaviruset för att leta efter samband och dra slutsatser.

”Det finns hur många exempel som helst. Det är tuffa tider och jag vill att vi ska hjälpa till på alla sätt vi kan – både i det lilla och i det stora”, säger Emil Eifrém som tror att alla bolag vinner på att verka för något mer än att bara tjäna pengar.

”Det kanske låter flummigt men det har varit min filosofi hela tiden. Det är viktigt för mig att det jag gör i slutändan har en positiv impact.”

Trots krisen, som Emil Eifrém tror kan leda till en rejäl lågkonjuktur under lång tid, är han inte särskilt orolig för Neo4j:s affärer. Bolaget tog i slutet av 2018 in 700 miljoner kronor från bland annat Morgan Stanley, för bara några veckor sedan landade de ett stort avtal med en av världens största retailers och dessutom är de flesta av kunderna storbolag inom en rad olika branscher.

”Vi är vid gott mod och har gott självförtroende. Men med det sagt så kommer vi ändå vara lite mer försiktiga med tanke på krisen. Vi kommer till exempel inte att anställa i samma takt som vi hade planerat”, säger Emil Eifrém.

Bolaget har också pratat om börsnotering.

”Jag råkade nämna det i en intervju en gång och nu får jag frågor om det varje gång jag intervjuas. Internt har vi slutat prata om börsnotering för länge sedan. Däremot pratar vi om bygga bolaget så att vi kan gå till börsen.”

Hursomhelst tror Emil Eifrém att en eventuell börsnotering får skjutas fram med tanke på krisen.

”Men för mig är det inte ett stort problem. Jag är redo för ett maraton och inte en sprint. Mitt mål är att bygga ett hållbart bolag."

Läs mer