Tillväxtverket: Så kommer vi granska företagen som korttidspermitterar: "Var ärlig"

Korttidspermittering Korttidsarbete
Tillväxtverket: Så kommer vi granska företagen som korttidspermitterar: "Var ärlig"

Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Avdelningschefen ger besked om hur reglerna för korttidsarbete ska tolkas – i morgon öppnar ansökan.

Inom kort öppnar Tillväxtverket sin sajt för ansökningar till stöd för korttidsarbete. På bara någon vecka har regeringen skrivit upp sin prognos med 1000 procent.

Staten räknar nu med att ansökningar motsvarande 20 miljarder kronor ska komma in till Tillväxtverkets permitteringsakut.

Men ända in i det sista har det funnits stora frågetecken kring hur Tillväxtverket ska bedöma de 10.000-tals ansökningar som väntas komma in.

På måndagsmorgonen gick dock Tillväxtverket ut med fördjupad information kring ansökningsprocessen och lanserade även ett webbtest som alla som vill ansöka om stöd för korttidsarbete kan göra.

Svart på vitt från Tillväxtverket

Breakit fick på måndagen en längre intervju med mannen som ska leda arbetet med att granska ansökningarna: Tim Brooks, avdelningschef på Tillväxtverket.

Under sig har han runt 300 tjänstemän, både från Tillväxtverket och inkommenderade från andra myndigheter. Men sannolikt kommer han att behöva ännu mer resurser för att klara av att hantera alla ansökningar.

“Vi har en pågående diskussion med regeringen om att få större resurser", säger Tim Brooks till Breakit.

Han ger besked på flera punkter där det fram tills nu funnits oklarheter.

I vissa fall kommer det dock fortfarande finnas en del tolkningsutrymme men Tim Brooks ger ändå en bild av att myndigheten kommer vara relativt generös i sin tolkning.

Alla konsulter behöver inte sägas upp

Ett exempel är hur man som entreprenör ska definiera termen “verksamhetskritisk”. I regeringens proposition poängteras att de sökande företagen först måste avsluta alla konsultavtal som inte är “verksamhetskritiska”.

Följden har blivit att många företag i princip sagt upp alla sina konsulter, oavsett vad de jobbar med.

Men Tim Brooks uppmanar alla företag som anser att de har “verksamhetskritiska” konsulter att behålla dem. Det är inte säkert att Tillväxtverket ens kommer att följa upp detta i efterhand.

Och om myndigheten ändå gör en uppföljning indikerar Tim Brooks att tjänstemännen kommer att lyssna på företagen: 

“Om du själv anser och på ett trovärdigt sätt kan förklara varför personen är verksamhetskritisk så kommer det inte vara något problem”, säger han till Breakit.

Tim Brooks ger ett ännu rakare besked när det gäller hur ett företag ska definieras som “långsiktigt konkurrenskraftigt”. Det är nämligen den beskrivning som används i regeringens proposition när man pekar ut de företag som ska kunna få stödet.

“Det besked jag kan ge är följande: Kan du med hjälp av stödet klara att driva bolaget vidare under några månader utan att upprätta kontrollbalansräkning så lever du upp till definitionen av ett långsiktigt konkurrenskraftigt bolag”.

Hur drabbad av corona-krisen måste man vara för att få stödet?
“Vårt budskap är att om du som företagare känner dig tvingad att dra ned på arbetstiden för din personal och samtidigt ta ungefär halva kostnaden så är det bevis nog för att du är drabbad. Sedan har regeringen varit tydlig med att du inte får göra aktieutdelning under den period som du har stödet. Det är en faktor som kan göra att du blir utan stöd."

Så om man låter sin personal gå ner i arbetstid är man berättigad till stödet?
“Ja, så tolkar vi lagen i det här utsatta läget. I mer normala tider kommer vi tolka lagen hårdare men inte nu. Sedan kan du som sagt inte göra aktieutdelning under den här perioden”.

Det här gäller kring utdelning

Tim Brooks utvecklar också hur Tillväxtverket kommer att se på de bolag som gör utdelning samtidigt som de söker stödet. I princip kommer det inte gå att få stödet samtidigt som utdelning görs. Men om utdelningen gjordes innan corona-krisen slog till mot Sverige ska inte det ligga företaget i fatet. Samma sak gäller om utdelningen görs efter att stödet upphört.

“Vägledningen från riksdagen är att utdelning inte får göras när stödet gäller”, säger Tim Brooks.

Så i princip skulle man kunna ta stödet till november och sedan göra utdelning i december?
“Ja, utifrån den vägledning vi fått från regeringen så verkar det vara okej. Men om du gör en utdelning idag och söker stödet i morgon så skulle vi reagera. Vi tolkar det som att man inte ska ha gjort någon utdelning efter det att coronakrisen bröt ut”.

Vad är dina råd till entreprenörer som nu ska ansöka om stödet?
“Se till att ansökan blir komplett redan från början, det är mycket viktigare än att trycka på knappen till ansökan först. Finns det fel så kommer du få komplettera och processen drar ut på tiden. Mitt råd är att gå igenom ansökan noga redan från början. Det kommer inte spela någon roll om du väntar någon dag eller två med att skicka in handlingarna”, säger Tim Brooks och tillägger:

“Jag vill också vara tydlig med att vi kommer att ha en rejäl kontrollapparat för att förhindra fusk. Var ärlig i din ansökan så kommer det inte bli några problem”.

MISSA INTE: Vi har tagit fram en ny specialkurs som hjälper dig, steg för steg, med korttidspermitteringen. Först till kvarn – läs mer här.

Läs fler artiklar
LÄS MER