Lindex ägare Stockman i ekonomisk kris – ansöker om rekonstruktion

Lindex Stockmann
Lindex ägare Stockman i ekonomisk kris – ansöker om rekonstruktion

Stora utmaningar väntar Lindex nya vd

Finwire / Breakit

Den finska detaljhandelsjätten Stockmann ansöker nu om företagssaneringsförfarande som är det samma som rekonstruktion. Men dotterbolaget Lindex ska inte påverkas.

Bakgrunden är att den digitala tillväxten inte klarat av att bära upp de negativa effekterna som uppstått i den vanliga handeln.

Beslutet påverkar inte den svenska klädkedjan Lindex och inte heller Stockmanns varuhus i Baltikum.

”Att våra ägare Stockmann idag har ansökt om företagssaneringsförfarande påverkar inte Lindex verksamhet. Lindex är ett dotterbolag med en oberoende och stabil verksamhet. Coronaviruset och dess effekter har påverkat retailbranschen markant och oss som företag. Men vi ser i denna extraordinära situation att tillväxten online har förstärkts ytterligare och våra strategiska satsningar inom den digitala utvecklingen fortlöper”, säger vd Susanne Ehnbåge i en kommentar.

Ansökan har lämnats in till Helsingfors tingsrätt. Bolaget har diskuterat frågan med sina stora borgenärer och med sitt banksyndikat. Dessa grupper, som representerar över en femtedel av alla bolagets kända borgenärer, har preliminärt uttryckt sig positiva i förhållande till inlämningen av ansökan.

"Vi har arbetat outtröttligt tillsammans med hela vår personal och med stort hjärta för Stockmann och Lindex samt våra kunder. På grund av coronaepidemin är vi tyvärr i en situation i vilken vi är tvungna att söka nya vägar för att föra Stockmann-koncernen framåt. Vår främsta målsättning är nu att trygga bolagets verksamhetsförutsättningar och behålla arbetsplatserna" konstaterar Jari Latvanen, vd för Stockmann, i en kommentar.

Stockmann kommer att kalla till en extra stämma.

När Stockman släppte sin rapport i februari visade den att kedjan minskade både omsättning och resultat för helåret 2019 jämfört med året innan. Men i en intervju med Market förklarade Susanne Ehnbåge att minskningen beror på att svenska kronan har försvagats mot euron. I kronor ska alla kanaler ha ökat, engligt Ehnbåge. 

Läs fler artiklar
LÄS MER