Sök

Så mycket ökade sjukfrånvaron i mars "Visar att anvisningarna följs"

QuinyxCoronaCoronaviruset

Foto: Istockphoto.com

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Sjukfrånvaron ökade lavinartat i mars. Det visar statistik från schemaläggningstjänsten Quinyx.

Sedan coronakrisen har alla med lätta förkylningssymptom uppmanats att stanna hemma från sina jobb och nu syns det i statistiken. 

I mars sjukskrev sig 41 procent fler i Sverige och Norge och 77 procent fler i Storbritannien jämfört med månaden innan. I Sverige ökar både antalet som sjukskriver sig och längden på sjukfrånvaron, framförallt inom butik, hotell och restaurang samt vård och omsorg, skriver Quinyx i ett pressmeddelande. 

Jämför man med samma månad 2019 är ökningen också tydlig. Då ökade sjukskrivningarna med 39 procent i Sverige, 46 procent i Norge och 89 procent i Storbritannien.

Inom vård och omsorg har sjukfrånvaron ökat mest, 61 procent fler har sjukskrivit sig i mars jämfört med februari och de som sjukskrev sig hade i genomsnitt 35 sjuktimmar i februari, jämfört med 39 sjuktimmar i mars. Även inom hotell- och restaurang och bland butikspersonal syns en stor ökning. 

“Arbetskraften i de tre länderna har fått anvisningar om att stanna hemma vid minsta förkylningstecken. De anställda inom vård och omsorg, butik samt hotell och restaurang möter många människor på jobbet och de kan inte arbeta hemifrån, så de har verkligen sjukskrivit sig. Våra siffror visar att de följer anvisningarna och därmed minskar smittspridningen, säger Fredrik Selander”, nordisk marknadschef på Quinyx.

Quinyx schemalägger över en halv miljon människor från olika branscher i olika länder genom sitt system.

Läs mer