Sök

Victor Ågren skapade storsäljaren My Friend Pedro helt ensam – vinst på 13 miljoner

Deadtoast EntertainmentspelbranschenGaming

Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Med sitt Deadtoast Entertainment hade Victor Ågren ett kanonår 2019.

Svenska indie-succéer inom spelbranschen är inget ovanligt idag. Oavsett om det handlar om världsomvälvande fenomen som Minecraft eller hemlighetsfulla succéspel på mobiltelefoner så finns det gott om framgångssagor. 

Nu visar handlingar från bolagsverket att spelbolaget Deadtoast Entertainment stod för en riktig dundersuccé när de släppte sitt första spel förra året. 

Sålde en kvarts miljon spel – första veckan

Spelskaparen Viktor Ågren, med bas i Malmö, har ensam skapat spelet My Friend Pedro som ges ut av bolaget Devolver Digital.

I juni förra året släpptes spelet till PC och Nintendo Switch och bara under den första veckan såldes en kvarts miljon spel.

Nu visar bolagets årsredovisning att bolaget, med Victor Ågren som ensam anställd, omsatte hela 23,9 miljoner kronor. Rörelseresultatet skrevs i sin tur till 23 miljoner och resultatet på sista raden till 13 miljoner kronor. 

Ett rejält lyckat år för bolaget som under 2018 inte hade någon omsättning alls.

Victor Ågren har en bakgrund från spelutvecklaren Media Molecule som har skapat spel som Little Big Planet och som nyligen släppte spelet Dreams till Playstation 4. Han har också varit aktiv som utvecklare av Flashspel, en enklare typ av spel som kan spelas direkt i webbläsaren. Det var som ett sånt webbaserat spel My Friend Pedro först lanserades, innan Victor Ågren bestämde sig för att utveckla en ny moderniserad version av spelet.

Släpptes till Playstation nyligen

My Friend Pedro brukar beskrivas som en action-ballet. Genom att skjuta fienderna samtidigt som du utför olika akrobatiska konster, ska du samla ihop en så hög poäng som möjligt. Spelet släpptes även till Xbox One i december förra året och i början av april i år till Playstation 4.

Något som kan bädda för fortsatta intäkter för Malmö-bolaget. 

Av årsredovisningen framgår också att Victor Ågren, som är ensam ägare av bolaget, har valt att disponera 710.000 kronor för en aktieutdelning.

Breakit har sökt Victor Ågren som har avböjt att lämna en kommentar.

En annan spelsuccé från senare år är filmregissören och spelskaparen Josef Fares, där kunde Breakit förra året avslöja att Fares spelstudio Hazelight hade ett enormt starkt lanseringsår, med en vinst på hela 173 miljoner kronor.

Läs mer