De vill matcha varslade talanger mot företag med kompetensbrist

Just tech
De vill matcha varslade talanger mot företag med kompetensbrist

Andreas König. Foto:press/istockphotos.

Towe Boström

Reporter

"Vi kan inte bara sitta och titta på”, säger Andreas König.

Näringslivet är hårt pressat och permitteringarna och varslen avlöser varandra såväl inom stora som små företag. Samtidigt har tillväxten exploderat inom andra sektorer, som för nätapoteken där exempelvis Apotea börjat låna personal från andra företag.

Nu har en startup bestämt sig för att fånga upp personer som blivit arbetslösa – för att matcha dem mot bolag som fortfarande behöver personal.

Bakom satsningen står Andreas König, Jonas Axelsson och Rocio Rivera. De driver till vardags rekryteringsbolaget Just tech som kopplar ihop internationell IT-talang med svenska bolag. På kundlistan finns jättar som Telenor.

När krisen slog till minskade behovet av bolagets tjänster, samtidigt som massvis av människor förlorade sina jobb.

”Vi som driver Just tech bestämde att vi måste göra något, vi kan inte bara sitta och titta på”, säger Andreas König.

De började då att bygga upp en databas med personer som förlorat sina jobb och nu söker nya. 

”Vi har hittat nästan 500 personer, utvecklare som jobbar i Stockholm och blivit av med jobbet eller varslats. Vi har skapat en databas där vi bjuder in bolag som söker utvecklare att ta del av listan”, berättar Andreas König.

Fokus ligger på tech, men rymmer även rekryteringar inom områden som sälj, marknad och ekonomi. Det är kostnadsfritt att använda databasen, där användarna behöver ges tillgång av grundarna, och målet är inte att tjäna pengar. 

Andreas König säger att Just tech står stabilt i krisen, men hoppas naturligtvis att de företag som fortfarande har rekryteringsbehov kommer att använda de övriga tjänsterna som bolaget erbjuder. 

Andreas König menar att det finns goda möjligheter på arbetsmarknaden, även om det är riktigt tufft just nu.

”Vissa kunder gasar på nu. Samtidigt ser vi hur Mathem och nätläkarna också gasar, samt dem inom last mile-service”, säger Andreas König.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER