Patrick Söderlund går ihop med profiler – ska hjälpa vården

Embark studios Corona Coronaviruset
Patrick Söderlund går ihop med profiler – ska hjälpa vården

Patrick Söderlund. Foto: TT/Press

Caroline Englund

Reporter

Patrick Söderlund som driver Embark Studios har tillsammans med sin sambo, Mojang-grundaren Carl Manneh och ett antal namnkunniga näringslivsprofiler startat ett initiativ som ska hjälpa vården med sjukvårdsutrustning.

Patrick Söderlund har tidigare varit global studiochef på den amerikanska spelförläggaren Electronic Arts (EA), som ligger bakom spelserier som Battlefield, Fifa och The Sims. Men sedan 2018 driver han spelutvecklingsbolaget Embark Studios i Sverige. 2018 var han en av de svenskar som tjänade absolut bäst enligt Skatteverket. Nu går han ihop med några andra rika profiler för att hjälpa vården i coronakrisen. 

Initiativet kallas Conquer och de som ligger bakom är Patrick Söderlund och hans sambo Jessica Dahlberg med stöd av Mojang-grundaren Carl Manneh, H&M-arvtagaren Carl Tham, Märta Schörling Andreen och Sofia Schörling Högberg som driver investmentbolaget Melker Schörling AB , Brian Liddle samt Conni Jonsson och Thomas von Koch från riskkapitalbolaget EQT. 

Syftet med initiativet är att hjälpa den svenska sjukvården med anskaffning och finansiering av sjukvårdsutrustning för att behandla och förhindra smittspridning av covid-19.

Ska hjälpa till på fältsjukhuset i Älvsjö

Just nu för man en dialog med sjukhus och berörda myndigheter för att identifiera de mest akuta behoven för att skyndsamt kunna bidra i denna ytterst allvarliga situation, skriver personerna bakom Conquer på sin hemsida. 

I ett första steg kommer Conquer att leverera tio portabla ultraljudssystem till det tillfälliga fältsjukhuset i Älvsjö i Stockholm. Dessa kommer fylla en viktig funktion vid behandling av covid-19-patienter. 

”Vi arbetar i detta nu även aktivt för att anskaffa ett betydande antal respiratorer till svensk sjukvård”, står det på hemsidan.  

Breakit har sökt Patrick Söderlund som just nu inte vill uttala sig om initiativet. 

Läs fler artiklar
LÄS MER