Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Spelveteran bygger virtuell värld som ska rädda gruvarbetares liv

Artikel bild
Till vänster - Matti Larsson. Foto: Press/Per Larsson / TT

Han har utvecklat spel i 18 år. Nu ska Matti Larsson bygga virtuella gruvmiljöer för att göra det säkrare för gruvarbetare och rädda fler liv.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

sara@breakit.se

Reporter

Driftstopp, reparationer på felaktigt hanterade maskiner och skadade eller till och med avlidna medarbetare. Det är några av de kostsamma konsekvenserna av bristande utbildning och träning inom gruvindustrin.

Det här problemet vill Matti Larsson från Umeå lösa med sin startup Educatesmart.

“En säkerhetsexpert på en av de stora gruvorna i Sverige hörde av sig och hade en tanke om att spelteknik är nästa grej för säkerhetsarbetet,” säger Matti Larsson, som de senaste sex åren har drivit spelbolaget Zordix där han kommer att sitta kvar på vd-posten tills vidare.

Han nappade på säkerhetsexpertens idé.

De två senaste åren har han och teamet beståendes av 14 personer byggt upp en produkt som väntas bli helt klar till hösten. Men redan nu har han börjat åka runt på konferenser och mässor i världen för att sälja programmet.

“Det är en virtuell träningsmiljö, ett läromedel baserat på riktiga situationer. Det ser precis ut som i en riktig gruva och känns som att du är där på riktigt. Det ingår en mängd olika moment som svetsning och arbete på hög höjd och hur man klär sig rätt. Tanken är att det ska användas både som utbildning och prov”, säger Matti Larsson.

I teamet finns personer med lång erfarenhet av gruvsäkerhet och forskare vid olika universitet är knutna till projektet. Den globala marknaden omfattar 25 miljoner gruvarbetare varav 3,7 miljoner i de stora gruvbolagen. De största bolagen i Sverige, LKAB och Boliden, sysselsätter tillsammans runt 10.000 personer.

“Det vi i Sverige tycker är stora bolag kan i länder som Kanada vara en liten gruva. Så först hoppas vi sälja in det här till några gruvor där, det är en bra marknad. Till skillnad från till exempel kommunala skolor så är ju det här en industri inom edtech som kan betala för sig", säger Matti Larsson.

Educatesmart har precis blivit utvalt att delta i Born Global-programmet som arrangeras av Chalmers Innovation och som vi berättat om här.

Sedan tidigare är bolaget en del av inkubatorn Uminova Innovation vilket innebär att Matti Larsson får hjälp av två lokala affärscoacher längs vägen.

Projektet är delvis självfinansierat, men Matti Larsson har också fått stöd av statliga Vinnova i form av 1 miljon kronor. Länsstyrelsen i Västerbotten har därefter skjutit till 1,2 miljoner kronor i innovationsstöd.

“När de första gruvaffärerna är på plats ska vi ta in en större summa kapital. På sikt vill vi bli 30-40 anställda och utöka med kunder inom tillverknings- och byggindustrin. Skulle vi få hela marknaden så skulle vi så småningom kunna omsätta flera miljarder med bra marginaler vilket vore väldigt trevligt,” säger Matti Larsson.

Läs mer