Korttidsarbete – det gäller för konsulter, arbetstid och bonus

Entreprenör Korttidspermittering Korttidsarbete
Korttidsarbete – det gäller för konsulter, arbetstid och bonus

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Vad gäller egentligen för konsultbolag med de nya reglerna om korttidsarbete? Och hur funkar det med bonus? Vi på Breakit fick mycket uppskattning förra gången vi körde en intervju med en expert på arbetsrätt – så här kommer en till.

För bara ett halvår sedan var korttidsarbete – även kallat korttidspermittering – något som många inte ens kände till.

Nu är det på allas läppar. För många entreprenörer har reglerna kring korttidsarbete blivit en högst affärskritisk fråga eftersom påverkar hur mycket pengar bolaget kommer ha i kassan under det kommande krisåret.

Lagen om korttidsarbete påverkar företag på väldigt olika sätt. En avgörande faktor är om bolaget har kollektivavtal eller inte – vilket nio av tio startups och techbolag inte har.

För bolag som har konsulter som arbetar ute hos kund blir det väldigt besvärligt

Om man inte har kollektivavtal måste man sätta minst 70 procent av all personal vid samma kontor i korttidsarbete samtidigt – oavsett hur mycket respektive person har att göra, vilket Breakit tidigare har rapporterat om.

Det har bland annat lett till hård kritik mot lagen från IT-konsultjättarna HiQ och Knowit, som har svårt att använda korttidsarbete i sin verksamhet.

Vi ringde upp Martin Vildhede, arbetsrättsjurist med en bakgrund i IT-branschen, för att få klarhet i vad som gäller som för just konsulter – och en rad andra vanliga frågor vi på Breakit får.

1. Vad händer med konsultbolag?

Den vanligaste frågan som vi på Breakit fått senaste dagarna. Dessvärre ser läget tufft ut för till exempel IT-konsulter.

“Det här med konsulter var någonting som lagstiftaren fick kritik för när lagen infördes. Just för bolag som inte har kollektivavtal och som har konsulter som arbetar ute hos kund blir det väldigt besvärligt”, säger Martin Vildhede, idag partner på advokatbyrån Morris Law.

Här är ett exempel som illustrerar problemet:

  • En webbyrå utan kollektivavtal har 20 anställda – varav 5 anställda jobbar ute hos en och samma kund.
     

  • Kunden tappar omsättning till följd av corona-viruset och säger upp alla konsulter.
     

  • Samtidigt har övriga 15 anställda kvar sina uppdrag på heltid, eftersom de sitter hos kunder som inte påverkas så mycket av krisen

I det här läget är det alltså inte möjligt att enbart korttidspermittera de 5 personer som har blivit av med sina uppdrag.

“Nej, det är inte möjligt utan man måste permittera minst 70 procent av personalen även i det fallet om man inte har kollektivavtal. Åtminstone i det fall där företaget bara har ett och samma kontor. Däremot är det två olika driftsenheter om du som arbetsgivare själv har kontor på två olika platser”, säger Martin Vildhede.

Reglerna gäller ju 70 procent vid en viss driftsenhet. Kan inte en grupp anställda som i till exempel ett helt år suttit ute hos en viss kund räknas som en egen driftsenhet?
“Nej, utan en driftsenhet syftar på kontoret som arbetsgivaren har. Om du själv har två olika kontor på olika platser så är det två olika driftsenheter, men att du kan jobba ute hos kund på en rad olika geografiska platser räknas inte in".

"Man kan säga såhär: Om du skulle bli av med ditt uppdrag ute hos kund och behöva komma tillbaka till hemmakontoret, var skulle du gå då? Svaret anger vilken driftsenhet du tillhör”, säger Martin Vildhede.

2 Hur gör man med personal som inte jobbar heltid från början?

Är det till exempel möjligt att gå ner från 60 procents arbetstid till 0 procent och inom ramen för det få stöd?

Det kan vara 0 procent ena veckan och mycket mer en annan vecka

Martin Vildhede: “Du kan gå ner till 40 procent av din ordinarie arbetstid. Om du jobbar 60 procent så kan du gå ner till 40 procent av 60 procent. Enkelt uttryckt multiplicerar du det ordinarie antalet timmar personen jobbar med 0,4. Så du kan aldrig komma ner till noll, men du kan komma ner till väldigt lågt, till exempel till en enstaka timma”.

Hur gör man om arbetstiden växlar upp och ner väldigt mycket över dagarna? Vissa veckor kanske behovet är 60 procent medan andra är det 20 procent?
“Rent arbetsrättsligt kan det växla mellan veckorna. Det ska inte vara några problem.  Det viktiga är att du har jobbat i snitt 40 procent under den period då du är korttidspermitterad ner till just 40 procent. Det kan vara 0 procent ena veckan och mycket mer en annan vecka".

"Där handlar det mer om vilka avtal du som arbetsgivare gör med de anställda, till exempel kring att hoppa in vid behov på helger och kvällar”.

3. Hur gör man om arbetstiden varierar mycket över tid?

En del anställda har bonus som varierar mellan olika månader. Hur gör man då för att avgöra vilken lön som stödet ska baseras på?

Det finns absolut en öppning för att även räkna med rörlig lön

Martin Vildhede: “Här finns det tyvärr inget glasklart svar än att få vare sig från lagboken eller myndigheterna som ska tillämpa lagen. Men det finns absolut en öppning för att även räkna med rörlig lön om den anställde regelmässigt får bonus varje månad, som till exempel är fallet med många säljare. Då bör det gå att visa upp att personen tidigare varje månad har haft till exempel 20.000 i grundlön och ytterligare 20.000 i rörlig ersättning ungefär, löpande".

"I det läget kan nog ersättningen anses vara regelmässig och då kan man få stöd för den lönekostnaden också”.

LÄS MER: Hela Breakits stora guide om statens stödpaket till entreprenörer

LÄS MER: Hela Breakits guide om korttidsarbete 

Läs fler artiklar
LÄS MER