Sök

Natural cycles ska skydda kvinnor från graviditet – nu kartlägger den corona

Natural Cycles

Elina Berglund. Foto: Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Natural cycles-grundaren Elina Berglund sitter på värdefull data som kan hjälpa till att förstå coronavirusets spridning.

Den svenska p-appen Natural cycles hjälper kvinnor att kartlägga sin fertilitet genom att mäta sin temperatur regelbundet. På så sätt kan appen förhindra graviditeter men även fungera som ett stöd för de kvinnor som vill bli gravida. 

Under förra året packade Natural cycles grundare Elina Berglund och maken Raoul Scherwitzl ihop sitt liv i Sverige. Flyttlasset gick till New York där de satsar helhjärtat på att erövra den amerikanska marknaden. 

Det är också där som Elina Berglund nu sitter i karantän.

”De har byggt flera tält med extraplatser, det är väldigt många som är sjuka, särskilt i New York”, berättar Elina Berglund. 

Hon konstaterar att regleringarna i USA är betydligt hårdare än dem i Sverige. 

”Hela midtown (företagscentrum) är tomt. Nästan alla caféer är stängda. Vissa låter dig köpa online och sedan får du ut kaffet genom ett litet skyltfönster”, berättar Elina Berglund. 

Många företag går på knäna just nu, men Natural cycles står än så länge oskadda i stormen, enligt grundaren. Hon menar att healthtech rent generellt är en sektor som klarat sig bättre än många andra. 

“Vi ser ingen anledning att dra i handbromsen. Vi fortsätter som vanligt men tittar extra noga på kostnaderna och investeringarna. Vi gör inga direkt ändringar på grund av corona", säger Elina Berglund. 

Över 1,5 miljoner registrerade användare 

Natural cycles har i dag över 1,5 miljoner registrerade användare i över 160 länder. USA är nu den största och snabbaste växande marknaden. 

Personalen, på runt 60 personer, är fördelade i Sverige, USA och Schweiz. Elina Berglund räknar dock inte med att bolaget kommer att kunna tillgodose sig stöd från något av länderna under krisen. 

”USA försöker liksom Sverige att stödja mindre företag, och alla som vill kan lämna in deklarationen senare. Men i exempelvis USA får man bara hjälp om man kan påvisa att corona påverkat affärerna negativt, och det har det inte i vårt fall”, säger Elina Berglund. 

Det återstår att se om krisen påverkar bolaget på längre sikt. Ett potentiellt problem är att tillverkningen av termometrar sker i Kina. 

”När de stänger ned fabrikerna där termometrarna tillverkas är det en risk, men vi har som tur är ett lager som räcker i ett år just nu och Kina är redan på väg tillbaka”. 

Kan bli svårt att få tag i kondomer

Hon pekar även på att det lika gärna skulle kunna bli problem för konkurrenterna om deras produktionsled börjar krångla. 

”Vi ser en möjlighet att det skulle kunna bli svårt att tillverka och få tag på andra preventivmedel, som p-piller och kondomer. Då finns Natural cycles som ett alternativ”. 

Natural cycles tog in en halv miljard kronor för över två år sedan och har inget akut behov av kapital. 

“Jag förstår att det här påverkar möjligheten att ta in kapital, men vi hade inget planerat under den närmaste framtiden. Men jag känner med alla andra entreprenörer som planerat att ta in pengar”, säger Elina Berglund.

Skänkt termometrar till vården 

Natural cycles har noterat att användarnas beteende förändrats i samband med krisen. De har blivit bättre på att mäta sina temperaturer regelbundet, främst under helgerna, sannolikt för att de spenderar mer tid hemma under karantänen. P-appen ser även tendenser till att färre användare ställer om från skyddade åtgärder till att vilja bli gravida. 

”Det är inte roligt att behöva få hjälp av vården just nu, och det behöver man ju när man är gravid”, konstaterar Elina Berglund. 

I Sverige larmar vården om materialbrist, och läget är inte annorlunda i USA. Natural cycles har bland annat  skänkt bort hundratals termometrar för att stötta vården.

Utöver det har de, i likhet med många andra bolag, hittat lösningar för att hjälpa utifrån sina egna förutsättningar. Bolagets affärsmodell, att mäta kroppstemperaturen för att kartlägga kvinnors fertilitet, fångar nämligen även upp feber. 

”Vi insåg ganska snabbt att vi har ett speciellt dataset i och med att alla våra användare mäter sin temperatur, och på så sätt kan vi indirekt se spridningar bland dem som får högre temperaturer”. 

Har byggt in ett corona-tillägg i appen

Elina Berglund, som själv är forskare, berättar att de byggt ett "corona-tillägg" i appen. Mätaren kan inte fastslå corona, men upptäcker infektioner och avvikelser, varpå användaren får en varning i appen om att temperaturen är ovanligt hög. 

"Då kan man vara extra försiktig och kanske stanna hemma. Vi kan även se i vår aggregerade data hur användare med positivt coronatest och corona-sympton sprider sig och yttrar sig i mer eller mindre realtid". 

Tanken är att Natural Cycles själva ska forska på datan. De har även blivit kontaktade av andra forskare som vill ta del av datan (med tillåtelse från användarna), exempelvis från Oxfords Universitet. 

"Han (forskaren) ser vår data som "värdefull" för att förstå smittspridningen och hur konstaterade fall avviker från faktiska i länder med olika testprotokoll". 

Läs mer