Sök

Lista: I de här svenska städerna vill techtalangerna helst få jobb

DemandoRekrytering

Till vänster: GUSTAV ÖSTERSTRÖM OCH LOVISA SKYBORN PÅ SCIENCE PARK I JÖNKÖPING, MARTIN KÄLLSTRÖM, VD PÅ NARRATIVE OCH HAMPUS JAKOBSSON, STARTUPPROFIL I MALMÖ SOM DRIVER BRISK.IO.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Det är inte bara till Stockholm som lockar. Här är de städer där flest människor inom tech och startups vill bo och jobba.

Huvudstaden intar visserligen fortfarande förstaplatsen men många söker sig även till städer som Malmö och Linköping.

“Att Stockholm skulle vara etta på den listan överraskar kanske ingen. Men vi kan se tydliga trender att tech-talangerna även samlas i andra delar av Sverige,” säger Robert Areno, vd för rekryteringstjänsten Demando.

Bolaget har sammanställt statisik ur sin kandidatbank för att få fram techbranschens favoritplatser i Sverige. Han tror att den svåra bostadssituationen är en bidragande faktor som gör att man söker sig utanför Stockholm. 

Här vill startupsvenskarnas helst jobba:

1. Malmö.

Hamnar på andra plats näst efter Stockholm. Några bidragande orsaker är närheten till Lund och Köpenhamn, lägre bostadspriser än i Stockholm och Göteborg samt den framgångsrika inkubatorn Minc. Av Demandos kandidater vill 20 procent hitta sitt drömjobb här.

2. Norrköping och Linköping

Inte långt bakom Malmö kommer Östgötaslätten. Här söker 19 procent av alla talanger jobb.

Linköpings Universitet har ett av landets största utbud av tech-utbildningar och flera stora bolag har sina kontor i regionen, exempelvis Saab och Siemens. En av Sverige största Science Parks, Mjärdevi, och inkubatorn Lead, har sina fästen i Linköping.

3. Jönköping

Högskolans och regionens satsning på entreprenörskap har varit tydlig och är en förklaring till att 9 procent av Demandos kandidater vill hitta sitt nya jobb just här. I höstas besökte Breakit staden och hälsade på en rad intressanta startups som huserar här.

Städer som däremot halkar efter är Västerås, Örebro och Gävle. Här är det förhållandevis få techtalanger som vill skaffa sitt nästa jobb.

Läs mer