Regeringen presenterar nytt krispaket – enklare att få a-kassa

Utbildning Coronaviruset
Regeringen presenterar nytt krispaket – enklare att få a-kassa

Magdalena Andersson, finansminister. Foto: Anders Wiklund / TT

Finwire / Breakit

Regeringen presenterade under måndagen nya åtgärder tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna.

Satsningarna innebär bland annat en tillfälligt förstärkt arbetslöshetsförsäkring och en mer aktiv arbetsmarknadspolitik. Regeringen med samarbetspartierna satsar också på fler platser för distansundervisning på universitet och högskolor. Vidare kommer man också att ge fler möjligheter till yrkesutbildningar över hela landet. Man föreslår också ett slopat fribelopp i studiemedlen.

Vidare kommer Arbetsförmedlingen få mer resurser. Perioden som en person kan ha en extratjänst, ett nystartsjobb eller ett introduktionsjobb föreslås förlängas med ytterligare ett år, för de som redan har det. Maxtiden för stöd till start av näringsverksamhet föreslås också förlängas från sex till tolv månader.

"Kraven på vem som kan få a-kassa föreslås tillfälligt sänkas både vad gäller hur mycket man behöver ha arbetat och hur länge man behöver ha varit medlem i en a-kassa. Samtidigt föreslås att såväl taket som grundbeloppet i a-kassan höjs tillfälligt för att lindra de ekonomiska konsekvenserna för den som blivit arbetslös. De sex karensdagarna föreslås också slopas tillfälligt samtidigt som a-kassorna tillförs medel för sin handläggning", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Förslagen kommer inom kort till lämna de extra ändringsbudgetförslagen till riksdagen.

Läs fler artiklar
LÄS MER