Räntan på skattekrediten ska sänkas – riksdagen enig

Skatter Corona Coronaviruset
Räntan på skattekrediten ska sänkas – riksdagen enig

Magdalena Andersson. Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Finansutskottet i enad front mot finansminister Magdalena Andersson.

Finansminister Magdalena Andersson har fått hård kritik från näringslivshåll för att ta ut för hög ränta på den föreslagna skattekrediten.

Bakgrunden är regeringens förslag att alla företag som vill ska kunna begära uppskov på inbetalningar av löneskatt, arbetsgivaravgifter och i vissa fall moms. I grunden var näringslivet positiva till möjligheten då det i praktiken innebär ett lån från staten.

Men när det samtidigt framkom att räntan på dessa lån i praktiken skulle uppgå till 6,6 procent höjdes många röster om en oskäligt hög ränta. 

”Det finns ljusskygga kreditmarknadsbolag som ger bättre villkor”, sade till exempel Mellby Gårds vd Johan Andersson

Tvingar regeringen på reträtt

Men nu verkar regeringen med Magdalena Andersson i spetsen tvingas på reträtt i frågan. När Magdalena Andersson i fredags hade möte med riksdagens finansutskott var budskapet från ledamöterna glasklart – räntan vid skatteuppskovet måste sänkas.

Enligt Breakits källor så hade Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet gått samman om ett krav på en sänkning av räntan och dessutom fått med sig Sverigedemokraternas representant på båten. Därmed hade man majoritet i utskottet och det gjorde att de övriga riksdagspartierna också hakade på. När Magdalena Andersson träffade ledamöterna i finansutskottet fanns det alltså en total majoritet bakom kravet på en sänkt räntesats.

“Vi är eniga i finansutskottet om att räntan vid uppskov på skatten måste sänkas. Enligt regeringens förslag motsvarar  räntan en avdragsgill ränta på 6,6 procent idag. Det är inte rimligt. Vi i finansutskottet kräver att regeringen kommer tillbaka med ett förslag på en lägre räntesats", säger kristdemokraternas Jakob Forssmed som är ordinarie ledamot i finansutskottet.

"Borde ligga under 2 procent"

Han räknar kallt med att regeringen nu snabbt kommer tillbaka med ett reviderat förslag gällande räntenivån för skatteuppskovet:

"Vi vill att regeringen kommer tillbaka med en proposition kring detta så snart som möjligt, senast inom en vecka", säger han och tillägger:

"Jag tycker att räntan borde ligga någonstans mellan 1,25 och 2 procent".

Vill du veta mer i detalj hur du kan använda dig av skattekrediten – läs vår guide!

Läs fler artiklar
LÄS MER