JC:s ägare slussade miljoner till eget bolag i skatteparadis

JC Konkurs handel
JC:s ägare slussade miljoner till eget bolag i skatteparadis

Foto: Anders Wiklund/Istockphotos.

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Fortsatte föra över pengar till Seychellerna när bolaget var konkursmässigt.

Den klassiska klädkedjan JC, som en gång i tiden var det hetaste stället att köpa sina kläder på, gick under 2019 i konkurs. 
Konkursförvaltarens rapport, som lämnas in till tingsrätten idag måndag, innehåller uppgifter om att pengar har slussats till skatteparadiset Seychellerna, det skriver Göteborgs-Posten.

2013 köptes JC av bolaget Denim Island som i sin tur ägdes av den kinesiska affärsmannen Gordon Wu och hans bror. JC började då genast köpa in kläder från Smart Perfect limited på Seychellerna, till kraftigt uppblåsta priser, enligt konkursförvaltarens rapport. Enligt rapporten kontrollerades bolaget i skatteparadiset av Gordon Wu.

Köpte jeans till överpriser

Före övertagandet köpte JC jeans för 8-9 dollar paret. När de nya ägarna tog över 2013 började man köpa jeans från Gordon Wus bolag på Seychellerna till ett pris som var tre eller fyra gånger högre. 

När JC gick i konkurs förra våren hade man skulder på 146 miljoner kronor till Smart Perfect Limited på Seychellerna. En skuld som nu ifrågasätts av konkursförvaltaren.

"Vi har ställt oss frågan: Varför helt plötsligt, bara för att man byter ägare, ska man köpa in de här jeansen för ett bestämt mycket högre pris? Det har vi inte fått någon vettig förklaring till", säger konkursförvaltaren Mats Emthén till Göteborgs-Posten.

Fortsatte betala trots att bolaget hade slut på pengar

Förutom skulden ska JC också ha betalat minst 61 miljoner kronor till bolaget på Seychellerna, betalningar som inte ska ha haft någon koppling till fakturor från Smart Perfect Limited. Pengarna fortsatte att skickas efter att JC hade slut på pengar och till exempel hade slutat betala hyra på sina lokaler.

"Under den sista tiden, då JC uppenbart var på obestånd, ökade omfattningen (av) dessa betalningar snarare än att minska", skriver konkursförvaltaren i förvaltarberättelsen enligt Göteborg-Posten.

Resterna av JC köptes upp av den tidigare styrelseordföranden Ilya Meric. Han köpte varumärket och en av butikerna från konkursboet tidigt förra sommaren.

Läs mer

Lista: Skulderna och förlorarna – de drabbas när Fodi går i konkurs

Club Xprs går omkull – då flockas spekulanterna

Butiksdöden drar fram – kraftig ökning av konkurserna i september

Läs fler artiklar
LÄS MER