Moderaterna vill masstesta svenskar för coronaviruset

Coronaviruset
Moderaterna vill masstesta svenskar för coronaviruset

Ulf Kristersson. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Tobias Blixt

Reporter

Moderaterna vill införa masstestning av coronaviruset i Sverige, där personer med samhällsviktiga arbeten i första hand är de som ska testas.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Kravet kommer att läggas fram av Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på tisdagens partiledarmöte.

På Facebook skriver Ulf Kristersson själv om kravet:

“Det är nu smärtsamt tydligt hur coronakrisen påverkar allting i Sverige. Sveriges sjukvård är redan ansträngd, och allt talar för att det kommer att bli värre. Som en konsekvens av smittorisken har dessutom ekonomin tvärstannat och en djup ekonomisk kris hotar i spåren av coronakrisen”, skriver han bland annat.

Ulf Kristersson vill att myndigheter ska prioritera arbetet med att få tag på testutrustning och att regeringen fattar beslut om “en svensk nationell plan för betydligt större kapacitet för provtagning”. 

Enligt Sveriges Radio räknar man med att en storskalig testning i Sverige skulle bli dyr, men att de ekonomiska vinsterna skulle bli större genom att fler kan återgå till sina arbeten.

“Ett viktigt steg för att återstarta samhället och ekonomin är att veta vem som är sjuk, och vem som inte är det. Idag går inte det, eftersom människor inte kan testas i någon större omfattning. Många stannar därför i onödan hemma från jobb där de verkligen skulle behöva vara på plats, eftersom man inte kan veta om ett lindrigt förkylningssymtom egentligen är corona”, skriver Ulf Kristersson.

Tanken är också att ta hjälp av frivilliga för att vården inte ska belastas ytterligare, som exempel nämns Statens Veterinärmedicinska Anstalt.

Läs fler artiklar
LÄS MER