Finansiell kollaps i Eniro – ska ansöka om rekonstruktion

Eniro Medier
Finansiell kollaps i Eniro – ska ansöka om rekonstruktion

Magdalena Bonde: Foto: Press

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Eniros vd Magdalena Bonde får uppdrag av styrelsen att förbereda ansökan om företagsrekonstruktion.

På fredagskvällen meddelar söktjänstbolaget Eniro att de misslyckats träffa en uppgörelse med innehavare till bolagets konvertibla lån. Eniro hade behövt tummen upp från 90 procent av de som äger konvertibeln – men endast 46 procent tackade i slutändan ja.

Nu väntar företagsrekonstruktion för bolaget – i bästa fall.

"Vi har gett ledningen i uppdrag att ta fram en ansökan om företagsrekonstruktion. Den ska lämnas in till tingsrätten senast 14 april", säger Eniros styrelseordförande Arne Myhrman.

Men han utesluter samtidigt inte konkurs.

"Det finns alltid en risk, speciellt under de tiderna vi lever under idag. Men den resan är längre. Nu finns det ett antal steg vi vidtar där upprättande av kontrollbalansräkning är första steget", säger han..

Eniro har krympt successivt under flera år men har fortfarande nästan 1000 anställda.

"Bolaget har motsvarande 800 heltidstjänster och totalt, med olika deltider inräknat, nästan 1000 medarbetare", säger Arne Myhrman.

Han är besviken att man inte lyckats komma i mål med konvertibel-ägarna.

“Det här var absolut en möjlighet som låg i korten. Men vi trodde att vårt förslag ändå skulle vara tillräckligt attraktivt. Det är jättetråkigt, inte minst med tanke på att bolaget nu kommit långt i sin omställning från papperskataloger till en helt digital tjänst", säger ordföranden.

Läs fler artiklar
LÄS MER