Anders Tegnell låter myndigheten bygga corona-sajt – vill se hur sjukdomen sprider sig

Coronaviruset
Anders Tegnell låter myndigheten bygga corona-sajt – vill se hur sjukdomen sprider sig

Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto Fredrik Sandberg / TT

Tobias Blixt

Reporter

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten låter MSB bygga en webbsida där svenskar ska kunna anmäla var och när de har insjuknat.

Det skriver Di Digital.

Det handlar enligt Anders Tegnell om att engagera privatpersoner i datainsamlingen över sjukdomens utbredning. På så sätt skulle de kunna få en bild över hur spridningen utvecklar sig i landet och därmed också veta hur de ska rikta sina åtgärder.

”Det skulle vara bra att se hur många som drabbats av mild sjukdom. Att få en känsla för hur många som stannat hemma. Det skulle ge en signal om utvecklingen runt om i landet. Våra tester är ju begränsade och sker främst inom vården och på äldreboenden”, säger Anders Tegnell till sajten.

MSB har nu fått ansvar för utvecklingen av sajten i samråd med Folkhälsomyndigheten. Anders Tegnell säger till Di Digital att han hoppas att det ska finnas någonting på plats inom en vecka eller tio dagar.

MSB har bekräftat att de jobbar på en lösning.

”Ja, jag kan bekräfta att vi, tillsammans med andra, arbetar på ett sådant verktyg. Lite längre fram kommer vi att kunna berätta mer”, säger Anna Lindbäck, pressansvarig på MSB.

Läs fler artiklar
LÄS MER