Äntligen – nu gör regeringen något på allvar för Sveriges entreprenörer

Entreprenör Corona
Äntligen – nu gör regeringen något på allvar för Sveriges entreprenörer

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell ger tummen upp för regeringens nya krispaket till småföretagare.

Vi på Breakit öppnar betalväggen – så att alla entreprenörer kan ta del av journalistik som behövs i krisen.
Vill du stötta vårt arbete och få en kanonbra deal? Just nu är det 50 procent rabatt på Breakit Premium ett helt år. 

“Äntligen!” – det är min första spontana reaktion efter att på seneftermiddagen tagit del av regeringens nya stödpaket till entreprenörs-Sverige.

Och jag reagerar både som ekonomijournalist och småföretagare, det erkännes. I dessa dagar har jag ett styvt jobb att inte engagera mig för personligt i allt som berör småföretagarsektorn.

Eller snarare det som inte har hänt i det här segmentet av det svenska näringslivet.

För fram tills idag är faktiskt fakta i målet att på tok för lite har gjorts för att rädda de allra minsta företagarna i corona-krisen. De stöd och bidrag som tidigare aviserats har alltför mycket tagit sikte på de medelstora- och stora bolagen. Det har varit uppenbart för alla som mer i detalj tagit del av förslagen.

Men idag gjorde de styrande en verklig kraftansträngning också för Sveriges 1 miljon startup-företagare. Det betyder mycket för oss på Breakit men allra mest gläds jag faktiskt, tro det eller ej, för alla de entreprenörer som under flera veckor känt sig lämnade i sticket. 

Jag har aldrig tidigare fått så många mail och telefonsamtal från oroliga och i ofta desperata småföretagare.

För en majoritet av dessa betyder eftermiddagens besked i alla fall en tillfällig andhämtning i det ekonomiska mörker som hela näringslivet tycks vara på väg in i.

Allra viktigast är förstås de slopade arbetsgivaravgifterna under fyra månader som dessutom gäller redan från 1 mars. Det innebär slopade kostnader och förbättrad likviditet – helt ovärderligt för många småföretag i dagens pressade situation.

Men det finns också en rad andra guldkorn i regeringens stödpaket som kommer rädda många från konkurs de närmaste månaderna. Den statliga företagsakuten som ska ta 70 procent av risken på banklån upp till 75 miljoner kronor känns spontant som en bra deal både för bankerna och den som lånar.

Nu har bankerna inte längre något att skylla på utan det är bara att dra igång kreditprövningen – även företag som normalt inte har något att hämta hos banken borde nu ha en rimlig chans att få låna. 

Möjligheten för egenföretagare att kvitta förra årets vinst mot årets potentiella förluster är ett elegant sätt att lösa så att preliminärskatten för 2019 nu kan återbetalas. Det betyder en likviditetsförsäkring på dryga 13 miljarder kronor för de allra minst företagen.

Och som det inte skulle vara nog så flaggade finansminister Magdalena Andersson för nya lättnader när hon i morgon träffar finansutskottet.

Summa summarum – det här var verkligen ett kraftfullt åtgärdsprogram för många av de entreprenörer som just nu sitter i en riktigt dålig sits. 

Jag säger inte att det räcker. 

Jag säger inte att det kommer att stoppa konkursvågen bland svenska småföretag. Men idag tog onekligen ett rejält steg framåt i arbetet med att hejda den mest akuta ekonomiska krisen i landet och för svenska entreprenörer.

Läs fler artiklar
LÄS MER