Familjeföretag – det här gäller för korttidspermittering

Entreprenör Corona Coronaviruset
Familjeföretag – det här gäller för korttidspermittering

Foto: Istockphoto

Olle Aronsson / Stefan Lundell

På tisdagen kommer Tillväxtverket med ett nytt och oväntat besked som ger hopp till många entreprenörer i Sverige: Myndigheten väljer att göra en extra generös tolkning av reglerna om korttidspermittering.

Vi på Breakit öppnar betalväggen – så att alla entreprenörer kan ta del av journalistik som behövs i krisen.
Vill du stötta vårt arbete och få en kanonbra deal? Just nu är det 50 procent rabatt på Breakit Premium ett helt år. 


Reglerna om korttidspermittering är något som en lång rad företagare i Sverige nu går och grunnar på. Lagen gör det möjligt för arbetsgivaren att låta de anställda gå ner i arbetstid – samtidigt som staten tar en stor del av lönekostnaden.

Alla grupper har dock inte rätt till stödet. Breakit har exempelvis fått många frågor från läsarna kring vad som gäller för familjemedlemmar till entreprenören.

Hittills har beskedet på Tillväxtverkets sajt varit att familjemedlemmar inte kan få stöd. Det innebär i praktiken att ett bolag som till exempel drivs av ett gift par, och där flera av barnen arbetar, har svårt att få stöd för familjemedlemmarnas löner.

Nu gör dock Tillväxtverket ett undantag. Den exakta utformningen av stödet är inte klar – och myndighetens tolkning kan fortfarande ändras.

Men sedan ett par timmar tillbaka på tisdagen står nu följande formulering på myndighetens sajt:

Arbetstagare som tillhör arbetsgivarens familj är inte stödberättigande enligt 11 § lagen (2013:948) om stöd vid korttidsarbete. Tillväxtverket gör här tolkningen att de enda arbetsgivare som kan anses ha en familj är enskilda näringsidkare eftersom endast dessa är fysiska personer. Det är en extensiv tolkning i ljuset av syftet med det nya systemet för korttidsarbete och den exceptionella situation som nu råder. Tolkningen innebär att även anställda ägare och anställda som tillhör dennes familj kan omfattas, med undantag för företagsformen enskild firma. En förutsättning är förstås att övriga kriterier för stöd är uppfyllda.

I klarspråk: Tillväxtverket väljer att tänja på lagen för att fler familjemedlemmar till entreprenörer ska kunna bli stödberättigade.

Den entreprenör som driver ett aktiebolag tillsammans med sin familj har alltså nu fått nytt hopp.

“Det är helt fantastiskt! Vi fick besked innan lunch att en ändring var på gång och någon timme senare hade Tillväxtverket lagt upp ändringen på sin hemsida. Det här kommer hjälpa många, många småföretagare”, säger organisationen Företagarnas arbetsrättsjurist, Lise-Lott Argulander och fortsätter:

“Vi har varit i kontakt med Tillväxtverket under flera dagar och påtalat att det här är en extrem situation som kräver extraordinära åtgärder. Därför är det så roligt att Tillväxtverket nu agerar och gör den här extensiva tolkningen”.

LÄS MER: Hela Breakits guide om statens stödpaket till entreprenörer

Läs fler artiklar
LÄS MER