Sök

Nytt besked: Soloföretagare med aktiebolag har chans att få stöd

EntreprenörKorttidspermittering

Magdalena Andersson, finansminister. Foto: Istockphoto/TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

100.000-tals entreprenörer ställs fortfarande utanför systemet – men på måndagen kom en ljusglimt från Tillväxtverket.

Ända sedan finansminister Magdalena Andersson på en pressträff förra veckan aviserade att korttidspermitteringar skulle införas har det varit stora oklarheter kring vem som verkligen kan utnyttja stödet.

På regeringens egen hemsida slås fast att “egenföretagare utan anställda” INTE kan använda sig av korttidspermittering. Men någon definition av vad som avses med “egenföretagare” finns inte. Tolkningen har därför blivit att alla entreprenörer som driver verksamhet utan några anställda ställs utanför stödsystemet. I Sverige finns det över 800.000 i den gruppen, enligt statistik från SCB.

Nya besked från Tillväxtverket

Men på måndagseftermiddagen kom plötsligt ett besked från Tillväxtverket som förändrar situationen till det positiva – i alla fall för alla enmansföretagare som driver sin verksamhet i aktiebolagsform.

Tillväxtverket, som fått uppdraget att administrera stödet till korttidspermittering, skriver nu att “ägare som omfattas är exempelvis aktiebolag, handelsbolag, föreningar och stiftelser”.

Det som gäller nu är alltså:

  • Entreprenörer som driver enskild firma (formellt kallade enskilda näringsidkare) får inte korttidspermittera sig själva.
     
  • Entreprenörer som har eget aktiebolag där de själva är den enda anställda får korttidspermittera sig själva.

Regeringen lämnade in en proposition i förra veckan. Den kommer att behandlas av riksdagen på torsdag, Planen är sedan att lagen ska börja gälla från 7 april. Det kommer dock gå att tillämpa den retroaktivt redan från 16 mars.

Läs vår guide för att få full koll på korttidspermitteringar.

Läs mer