Brothers, Departments & Stores och Polarn o Pyret i rekonstruktion

Brothers RNB Corona
Brothers, Departments & Stores och Polarn o Pyret i rekonstruktion

Polarn och pyret. Foto: TT

Caroline Englund

Reporter

Retail and Brands, RNB ansöker om rekonstruktion för Brothers, Departments & Stores och Polarn o. Pyret.

Retail and Brands var I kris redan innan coronaviruset började sprida sig över världen. RNB är börsnoterat och aktien hade innan coronakrisen, rasat med hela 99 procent sedan 2011. I en analys som publicerades i januari skriver Dagens industri att bolaget är skrämmande nära konkurs. 

I slutet av förra året lämnade RNB:s koncernchef och vd Magnus Håkansson sin roll och i februari fick Polarn o Pyrets vd Nanna Hedlund sparken.

Sedan slutet av februari har bolagets aktie störtdykt. 

Nu sätter alltså RNB sina tre dotterbolag i rekonstruktion. Under rekonstruktionen kommer bolagen att hålla butiker och e-handel öppna. Beslutet att ansöka om rekonstruktion baseras på den likviditetskris som bolagen för närvarande befinner sig i som en direkt konsekvens av coronavirusets framfart, skriver bolaget i ett pressmeddelande. 

Situationen är akut

Bolaget skriver också att situationen är nu akut efter den globala pandemins påverkan på inhemsk efterfrågan och helt avstannad internationell turism.

Bolaget skriver att de hoppas kunna ta sig ur den nuvarande situationen och nå långsiktig lönsamhet och stabilitet. Samtidigt innebär coronapandemin att situationen för hela näringslivet är mycket osäker och kännbar flera månader framöver. 

Några åtgärder som bolaget ska vidta genom rekonstruktionen är omförhandling av kontrakt med hyresvärldar och förnyelse av varumärkenas sortiment. 

Läs fler artiklar
LÄS MER