Sök

Här är artiklarna som engagerat flest i veckan – svaret är inte vad du tror

Emanuel Karlsten. Foto: Helena Landstedt/TT

Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten

Krönikör

Mediepodden har kartlagt hur svenska medier har hanterat den första veckan i ett nytt corona-Sverige. Men framför allt: Vilka artiklar som engagerade mest.

Svaret är inte vad du tror.

Att analysera den första medieveckans mest engagerande nyheter är intressant, eftersom det säger något om tillståndet i Sverige. Vad är det som fått människor att dels klicka, men framförallt sprida?

För i en mätning mellan 11-18 mars, alltså den period där man får säga att Sverige gick från en slags fredstid till självvald karantän, så är det inte direkt nyhetslarm som engagerat mest utan en debattartikel från en professor:

“Johan von Schreeb: Wolodarski undergräver svensk expertis”, skrev professorn i global katastrofmedicin vid Karolinska institutet i Svenska dagbladet. 

Och det är väl en sak att bedriva mediekritik, men det som står ut är att det alltså även bland allmänheten blev det som engagerade mest under en historisk medievecka. Bakgrunden är att Dagens nyheters chefredaktör, Peter Wolodarski, skrivit två söndagskrönikor där han ifrågasatt Folkhälsomyndigheten och sedan uttryckt önskan om att stänga ned Sverige, utifrån hur andra länder reagerar.

Allmänhetens engagemang i denna mediedebatt går att tolka som en förvåning över att Sveriges kanske mest ansedda mediekanal valde att gå i stark polemik med våra myndigheter, i krisens mest sköra skede. För vem skulle vi lyssna på nu? Myndigheten och vetenskapen, eller Dagens nyheter?

Men även längre ner i listan är det intressant:

På topplistan finns genomgående flera positiva artiklar. Aftonbladets artikel “Här håller butikerna extra öppet – för kunder i riskgrupperna” är trea. “Christiano Ronaldo gör om sitt hotell till sjukhus” är femma. “103-åring frisk från corona – på en vecka” och “Tobias skänkte tusen handskar till sjukhuset” är också med på topp-10.

Alltså genomgående artiklar som ger något slags ljus i mörkret.

Givetvis finns också polariserande artiklar med på listan. Nyheter idag och Samnytt, två SD-lutande tidningar, skriver vinklar på invandring och corona som också letat sig upp på topplistan, men bortsett från det verkar det som att ingen känner behov att dela eller klicka gilla på nyhetsartiklar.

Kanske för att alla redan sitter och refreshar sin egen nyhetssida eller app och att det som istället engagerar är det som avviker: De positiva berättelserna. Eller det som verkligen tydliggör, eller gör situationen begriplig. Så är till exempel fallet med tvåan på listan: TV4:s intervju med Johan Giesecke, som på några minuter svarar befriande tydligt på frågor om corona. 

I veckan Mediepodden analyserar vi allt det här. Vi tittar också på hur riksdagspartiernas kommunikation varit och vilka som klivit fram.  Och så pratar vi med SVT om den nya domen från Högsta domstolen som slog fast att det var olagligt att publicera “järnrörsfilmen” utan Kent Ekeroths godkännande.


 

Läs mer