Sök

Creades och näringslivstoppar i ideell satsning – importerar skyddsutrustning

Creades

Genrebild. Foto: Istockphotos.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

”Vi såg det inte bara som en möjlighet, utan en skyldighet", säger John Hedberg, vd på Creades.

Sjukvården pressas hårt i coronakrisen och behovet av skyddsmaterial, som andningsmasker, är stort. Nu har investmentbolaget Creades slagit sig samman med ett gäng näringslivsprofiler för att stötta genom att importera andningsmasker och skyddsutrustning från Kina, det rapporterar Dagens industri.

John Hedberg, vd på Creades, berättar att han kom i kontakt med personer som importerar medicinsk utrustning från Kina, men som saknade finansiering och mottagare. Det är Socialstyrelsen som ansvarar för inköp av skyddsutrustning, men i krisen behövs kortare beslutsvägar, och Creades bestämde sig för att underlätta och snabba på processen, förklarar han. 

”Vi såg det inte bara som en möjlighet, utan en skyldighet. Hela världen är i Kina just nu för att köpa upp hela lager och muta in framtida produktionskapacitet. Om Sverige ska få något måste man agera extremt snabbt”, säger John Hedberg till Di.

Den ideella satsningen finansierades till en början av Creades men i lördags hade redan 15 miljoner kronor garanterats från en rad privatpersoner. Bland de profiler som engagerar sig och backar projektet återfinns bland annat Sven Hagströmer, Jens von Bahr, Karl Johan Persson och Per Brilioth. Olika företag deltar utifrån sina förutsättningar, som Apotea och Instabox som hanterar lagring.

”I den akuta situationen bjuder vi mer än gärna både på vår arbetstid och rollen som bank för Socialstyrelsen och regionerna, men över tid är det helt nödvändigt med en mer långsiktig lösning. Detta kommer kräva snabba och tydliga beslut från statligt håll,” säger John Hedberg .

Breakit har sökt John Hedberg.

 

Läs mer