Sök

Annonssamarbete med MINI

Nya helelektriska MINI redan hyllad av experter

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Legendarisk design i ett helelektriskt utförande – nu är den här.
Den 7 mars rullade MINI Cooper SE ut på de svenska gatorna, och bilen har redan blivit en succé bland både experter och kunder.
”Att köra den är en helt otrolig upplevelse”, säger Lina Strand, Product Manager på MINI.

MINI har sedan Sir Alec Issigonis designade modellen för över 60 år sedan varit banbrytande – både vad gäller hållbarhet, körglädje och djärv design.

När den ikoniska modellen MINI 3-dörrar så skulle ta klivet in i 2020-talet kompromissades det inte en tum med varumärkets värderingar. 

Ut ur fabriken rullar därför en extremt pigg och uppdaterad 50-talist, som bär alla egenskaper en MINI ska ha:

  • Elmotorn på 135 kilowatt levererar hela 184 hästkrafter, vilket gör att bilen accelererar från 0-60 på blott 3,9 sekunder och 0-100 på 7,3 sekunder.
     

  • Den helelektriska modellen är även sänkt 30mm jämfört med syskonen, vilket ytterligare förstärker MINI:s omtalade “gokart”-känsla.
     

  • Automatic Stability Control (ASC) och Dynamic Stability Control (DSC) förbättrar körkänslan ytterligare genom system som maximerar fästet mot underlaget och assisterar föraren genom kurvor och vid nödmanövrar.
     

”Jag kan verkligen bekräfta att gokart-känslan, som är superviktig för MINI, är helt fantastisk i den nya modellen. Eftersom det är en elbil, som direkt ger fullt vridmoment, blir känslan väldigt kraftfull och responsiv när man trycker på gasen. Det är en helt otrolig upplevelse att köra den”, säger Lina Strand.

Och trots att det sitter ett 33 KWh kraftigt batteri i botten av karossen så har MINI inte behövt kompromissa med utrymmet. Eftersom batteriet är T-format och ligger mellan framsätena, och under golvet i baksätet, så har MINI Cooper SE precis lika mycket utrymme som föregångarna.

Leasa nya MINI Electric från 3 995 kr

Batteriet har även ytterligare fördelar jämfört mot konkurrenterna, då det är vätskekylt. Det innebär att MINI Cooper SE kan snabbladdas med full effekt (50KWh) direkt på en laddningsstation, något som ofta inte är möjligt med luftkylda batterier. I hemmet laddas MINI Cooper SE genom en wallbox som ger 11KWh. 

”Baserat på WLTP-cykeln har MINI Cooper SE en räckvidd på 234 kilometer, vilket gör den till en perfekt andrabil eller stadsbil, för människor som vill ha en riktig premiummodell”, säger Lina.

Att MINI Cooper SE är en premiumbil råder det nämligen inget tvivel kring. Nykomlingen har redan hyllats av anrika bilmagasinet Auto Motor Sport, som konstaterar att de ”sällan har sett en så pass lyckad kombination av förnuft och glädje”. Både recensenter och kunder har visat ett enormt intresse för MINI:s senaste skapelse.

”Vi vet att vi har släppt en riktigt härlig emotionell kvalitetsbil och det är så klart väldigt roligt att recensionerna bekräftar vår bild. Kunderna har också upptäckt den och vi är mer än nöjda över antal beställningar hittills”, säger Lina.

Läs mer om nya MINI Electric här

Läs mer