Sök

Ticmate omsätter 170 miljoner – nu tvingar coronakrisen bolaget i rekonstruktion

TicmateFöretagsrekonstruktionCoronaviruset

Marcus Moschelin, vd och grundare Ticmate. Foto. Press.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Ticmate säljer biljetter på nätet till evenemang över hela världen. Nu har försäljningen gått ner med 99 procent och grundaren Marcus Moschelin har tvingats ansöka om rekonstruktion.
"Läget kan inte bli mer brutalt", säger han.

Ticmate grundades 2006 och är idag ledande i Europa på biljettförsäljning online till internationella evenemang som musikaler, konserter och idrottsevent. 

Bolaget har verksamhet i 35 städer och 24 anställda i Sverige, Danmark och Spanien. 

Omsättningen har legat en bra bit över 170 miljoner kronor de sex senaste åren. Förra året landade omsättningen på 175 miljoner och rörelseresultatet på drygt 5 miljoner kronor.

Den största delen av intäkterna står evenemang i London för. 

Men nu har bolaget som en direkt konsekvens av coronaviruset lämnat in en ansökan om rekonstruktion till Stockholms tingsrätt. I ansökan skriver bolaget att försäljningen gått ner med 99 procent den senaste tiden jämfört med året innan och att man förväntar sig att den kommer upphöra helt. 

"Insåg att det skulle bli totalt stopp"

En rekonstruktion är ett alternativ till konkurs när bolagets problem kan antas vara tillfälliga. En offentligt utsedd rekonstruktör kommer nu göra en bedömning om bolaget kan leva vidare.

Marcus Moeschlin, bolagets grundare och vd, säger att de ganska tidigt när coronautbrottet började sprida sig såg ett scenario där försäljningen kunde gå ner med 90 procent. 

“I samband med att regeringar gick in och stoppade både flyg och folksamlingar så insåg vi att det istället skulle bli totalt stopp. Då hade vi redan förberett oss med likviditetsanalyser. Men det är inte många bolag som klarar ett totalt stopp av intäkter under en längre period”, säger han. 

Nu hoppas bolaget i och med rekonstruktionen på att få ett andrum på några månader. 

Råder andra att ansöka om rekonstruktion

I ansökan skriver Ticmate att man förväntar sig att intäkterna ska börja komma in igen i takt med att effekterna av coronaviruset klingar av, men att det i nuläget är svårt att veta när det kommer att ske. 

“Nu får vi ett regelverk att förhålla oss till och en rekonstruktör som ansvarar för utbetalningarna. Jag rekommenderar alla bolag som får en dipp i likviditeten nu att ansöka om rekonstruktion så länge man har en sund verksamhet i botten. Jag trodde det skulle vara kö hos tingsrätten men det var det inte”, säger Marcus Moeschlin.

Han säger att han är rädd att många bolag istället kommer försöka hanka sig fram.

“Då kan det bli försent för en rekonstruktion tillslut. Just nu är resandet noll, och det kommer ta lång tid innan det kommer igång över huvud taget. Det stora problemet är att vi inte vet hur länge det här kommer att pågå, hade vi vetat att det skulle pågå i tre månader hade vi inte behövt göra det här. Vi ser det som att vi drar i handbromsen i tid”, säger han och fortsätter:

“Hela kulturvärlden, som till exempel teatrar, lever på biljettintäkter. Blir det helt plötsligt stopp för evenemang… läget kan inte bli mer brutalt”. 

Vad anser du om statens åtgärdspaket, kan ni ta hjälp av det på något sätt?

“Det är för svagt, och så ska det dessutom genomföras och företagen ska hinna få in pengar. Reglerna inom en rekonstruktion är tydligare och bättre utformade. Och rättvisare. Då är det är en rekonstruktör som bestämmer vad som ska betalas ut och det ska fördelas jämnt mellan kunder, leverantörer och personal, som ägare får jag inte ta ut några pengar”.

“Det är många bolag som har noll i intäkter just nu, då kan det gå väldigt fort utför. SAS vd fick frågan häromdagen hur länge deras pengar räcker och svaret blev ‘jag vet inte’. Och jag tror honom, ingen räknar på noll i intäkter, det är en exceptionell situation”.

Vad hoppas du ska hända för er nu?

“Vi kommer dra ner på kostnaderna och övervintra det här, när resande kommer igång igen ska rekonstruktionen upphävas och vi ska fortsätta som vanligt”.

Bolagets borgenärer är utspridda över hela Europa och även andra delar av världen.

Läs mer