Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Norrsken beredda att satsa miljoner för att lindra effekterna av corona-krisen

Letar efter initiativ som kan hjälpa till mot corona-krisen.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Klarnagrundaren Niklas Adalberths Norrsken Foundation grundades för att investera i bolag som som på riktigt kan förändra världen till det bättre. Och utvecklingen den senaste veckan med spridningen av corona-viruset över världen har naturligtvis inte gått Norrsken förbi.

“Vi har naturligtvis följt den här utvecklingen med stigande oro som alla andra”, säger Erik Engellau-Nilsson, vd på Norrsken.

“I måndags bestämde vi oss för att släppa i princip allt annat för att se vad vi kan göra för att hjälpa till.”

Sedan dess har de satt upp en hemsida där alla som har något form av initiativ som kan lindra effekterna av corona-utbrottet kan anmäla sig.

“Hittar vi bra initiativ som på kort sikt kan förbättra situationen så är vi villiga att göra investeringar eller donationer”, säger Erik Engellau.

Det handlar framförallt om saker som kan dämpa effekterna och inte att till exempel utveckla medicin eller ett nytt vaccin.

Kan donera – eller investera

Norrsken är alltså villiga att donera pengar, som då alltså inte har något avkastningskrav, eller investera kapital via den riskkapitalfond de driver.

Hur mycket pengar det kan handla om har de inte satt ner foten om men det handlar om tiotals miljoner.

“Får vi in initiativ som kan få stor effekt är vi villiga att satsa mycket.”

I veckan har man också dragit igång en portal där aktörer som vill hjälpa till kan matchas mor olika projekt. Sedan satsningen drog igång i början av veckan har ungefär 140 initiativ skickats in till projektet.

“Såna här situationer tar verkligen fram det bästa hos mänskligheten”, säger Erik Engellau-Nilsson.

Läs mer