Internettrafiken är högre än vanligt – men inga tecken på överbelastning

Internet Corona
Internettrafiken är högre än vanligt – men inga tecken på överbelastning

Foto: Rawpixel

Tobias Blixt

Reporter

Topparna mindre än när det släpps populära spel.

Under tisdagsförmiddagen var det problem med att använda internet i stora delar av landet. Orsaken var ett elfel vid Stockholms stads it-infrastrukturbolag Stokabs central på Östermalm.

Den typen av avbrott skapar så klart problem för många som i kölvattnet av corona-utbrottet antingen arbetar hemifrån eller som kanske är fast i hemmet och därmed använder olika onlinetjänster i högre utsträckning.

Högre belastning än normalt

Samtidigt har det kommit rapporter från flera länder om att belastningen på näten ökat på grund av att många idag är bundna till hemmet på grund av restriktioner kopplade till virusutbrottet. På onsdagskvällen uppmanade EU streamingtjänster som Netflix och Youtube att begränsa sina tjänster för att minska belastningen.

Här i Sverige gick Telenor nyligen ut med beskedet att de har märkt av ett betydligt högre tryck på  dataanvändningen över både det mobila och fasta nätet än vanligt.

Någon oro för att infrastrukturen i Sverige inte kommer att klara av den ökande trafiken borde vi däremot inte ha. Det menar Patrik Fältström som är teknisk chef på Netnod, vars knytpunkt en stor del av den svenska internettrafiken passerar igenom dagligen.

“Vad vi kan se är att den högsta belastningen är lite högre än normalt, men topparna är fortfarande mindre än när det släpps nya populära spel. Där vi ser en större skillnad är den generella trafikvolymen över dygnet. Det ser ut som att man har slagit på sakerna och sen står allt igång över dagen, det kan påverkas av att fler är hemma nu”, säger han.

Felet under tisdagsförmiddagen var egentligen ingen större incident, säger Patrik Fältström. Men på grund av de omständigheter som råder just nu blev problemen mer omfattande än vanligt.

“Det är otur att det händer, det ska inte bli fel egentligen men nu blev det det. Då såg vi att fler blev drabbade på grund av att man är beroende av internet på ett annat sätt just nu. Det innebär att vanliga problem får en större samhällspåverkan.”

Vissa tjänster kan överbelastas

Patrik Fältström vill också lyfta fram att det finns en skillnad i att även om det inte finns något problem med den generella kommunikationen idag så kan fortfarande vissa tjänster överbelastas.

“Det är viktigt att skilja på de här två delarna. Om det är problem i en tjänst eller om det är problem i kommunikationen i stort, där ser vi inga tecken på problem”, säger Patrik Fältström och fortsätter.

“Sedan kan det också vara så att många som nu är hemma och kör saker samtidigt upptäcker att saker går långsammare, då är det kanske så att det är uppkopplingen hemma som inte klarar av trafiken. En stor del av belastningsproblemen kan nog finnas där, men det är viktigt att veta att det inte är ett tecken på att internettrafiken är överbelastad.”

Däremot tror Patrik Fältström att vi kommer att se ett fortsatt ökat tryck på infrastrukturen.

“Vi tror absolut att internetanvändningen kommer öka, framförallt trafiken utsmetat över dygnet. Men det som är bra är att det ökar på dagtid när folk är hemma, tider då den ofta var lägre innan.”

Läs fler artiklar
LÄS MER