Sök

XXL har sett en tvåsiffrig minskning i försäljningen de senaste dagarna

XXLe-handelretail

XXL Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Kan stänga butiker nära norska gränsen.

Norska sportkedjan XXL har initierat beredskapsplaner för de utmaningar som möter bolaget till följd av utbrottet av coronaviruset covid-19. Det framgår av ett pressmeddelande.

Bolaget meddelade den 15 mars att myndigheterna i Österrike beslutat att tillfällig stänga butikerna i landet med effekt den 16 mars. XXL stängde därför fem butiker i Österrike den 16 mars. XXL har vidtagit flera åtgärder för att reducera kostnaderna och de finansiella effekterna beräknas bli begränsade.

XXL överväger efter att Norge infört restriktioner mot utlandsresor att stänga tre outlet-butiker i Sverige, som är starkt beroende av gränshandeln mot Norge. Bolaget vidtar flera åtgärder för att minska kostnaderna. Även här väntas de finansiella effekterna beräknas bli begränsade.

Dragit igång sparpaket

"Fram till de senaste dagarna har XXL haft en solid försäljningstillväxt i jämförbara butiker på alla huvudmarknader. Till följd av de senaste dagarnas begränsning av öppentider och restriktioner kopplade till covid-19, har försäljningen minskat med ett tvåsiffrigt tal de senaste dagarna, med stora skillnader mellan butikerna", skriver bolaget.

"Det här har delvis kompenserats av en stark tillväxt för e-handeln. XXL har redan intiterat kostnadsbesparingar för att kompensera för den negativa intäktstillväxten", skriver bolaget.

XXL har under första kvartalet haft en rea dären stor del av sitt lager med signfikant lägre marginaler, främst vinterprodukter. Lagret har därmed minskat till 2,4 miljarder norska kronor vid utgången av februari.

Likviditeten har samtidigt förbättrats till 0,8 miljarder norska kronor och den räntebärande skulden var samtidigt 1,3 miljarder norska kronor.

Läs mer