Simris Alg vidtar åtgärder efter corona-utbrottet – använder sig av korttidsarbete

Simris alg Kosttillskott
Simris Alg vidtar åtgärder efter corona-utbrottet – använder sig av korttidsarbete

Fredrika Gullfot, vd Simris Alg. Foto: Peter Brinch

Tobias Blixt

Reporter

"Inte aktuellt att säga upp personal."

Det börsnoterade bolaget Simris Alg tillverkar kosttillskott genom alger som bolaget själva odlar. Idag meddelar Simris Alg att de kommer att använda sig av regeringens utannonserade möjlighet till korttidsarbete på grund av coronavirusets utbrott i världen, något som framgår i ett pressmeddelande.

Läget gör att Simris Alg anpassar verksamheten inom flera delar, där korttidspermentering är en lösning som de kommer att använda sig av.

Men det handlar också om att ställa in planerade marknadsaktiviteter på den amerikanska marknaden och att fokusera på upprätthållen service åt de redan befintliga kunderna.

“Med stängda gränser och en oviss framtid för butikshandeln kan vi helt enkelt inte genomföra våra planerade marknadsaktiviteter just nu. Samtidigt ser vi att vår webbförsäljning i USA fortsätter att öka, varför vi trots läget är fortsatt optimistiska. Det handlar om anpassningsförmåga och uthållighet, och vi är bra på båda”, skriver Fredrika Gullfot, Simris Algs grundare och vd i pressmeddelandet.

Berättar på Slack

I Breakits öppna Slack-grupp “Coronakrisen – nu hjälps vi åt” (gå med i den här), berättar Fredrika Gullfot nu om beslutet, efter att pressmeddelandet har gått ut.

Hon skriver till Breakit att de idag är totalt 13 anställda i bolaget och att det svåra i processen låg i att få klara besked kring vad som egentligen gäller för bolag som vill använda sig av möjligheten att tillfälligt låta anställda gå ned i arbetstid och lön.

“Det blev en jättebra lösning med tanke på hur trögt det är i omvärlden just nu, allt hemarbete etc. Samtidigt ökar vår webbhandel, och så fort vi ser att det håller i sig och vi ser ännu mer resultat kan vi kicka igång igen med full kraft”, skriver hon till Breakit.

Inte aktuellt med uppsägningar

Av pressmeddelandet framgår också att lösningen är ett sätt för bolaget att hålla sig "över vatten". De har också anpassat verksamheten för att inte vara beroende av leverantörer som drabbats av coronautbrottet.

“Det är inte aktuellt för oss att säga upp personal. Vi är ett tight team med högt specialiserade kompetenser, där vi inte har råd att avvara någon. Däremot kan vi temporärt gå ner i arbetstid, för att hålla oss över vatten. När vi ser att utvecklingen börjar gå åt rätt håll igen kan vi snabbt återgå till fullt tempo”, skriver Fredrika Gullfot i pressmeddelandet. 

Här kan ni läsa mer om reglerna för korttidsarbete.

Läs fler artiklar
LÄS MER