Brakförlust för MQ – ägarna skjuter in en kvarts miljard

MQe-handelretail

MQ:s vd Ingvar LarssonFoto: TT / press

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Hårt pressade modekedjan tar in 250 miljoner i en räddningsaktion.

MQ ska ta in 250 miljoner kronor från bland annat investmentbolaget Öresund, familjen Qviberg och Swedbank Robur och andra storägare i en företrädesemission, enligt ett pressmeddelande. Samtidigt ansöker problemtyngda dotterbolaget Joy om konkurs.

”Det är ett styrkebesked att kunna genomföra en företrädesemission i en mycket utmanande marknad med svåra förutsättningar”, säger ordföranden Claes-Göran Sylvén i en kommentar.

Emissionen har stöd av de största ägarna Investment AB Öresund, Swedbank Robur samt av andra storägare. Även bolagets styrelseledamöter samt ledande befattningshavare avser att teckna sina pro-rata andelar. Det motsvarar cirka 43,4 procent av emissionen.

Därutöver har medlemmar av familjen Qviberg, MQs ordförande Claes-Göran Sylvén, vd Ingvar Larsson och ett antal ytterligare garanter lämnat garantiåtaganden vilket gör att hela emissionen blir garanterad.

Emissionen som nu görs är en del överenskommelsen som klädkedjan ingått med DNB. Likviden kommer delvis att användas för att banta ned skulderna.

MQ har sladdat en längre tid och för ett år sen tvingades bolaget till nedskrivningar på en halv miljard. Ett par månader senare tog man också in 176 miljoner kronor i vad som måste betecknas som en räddningsaktion.

I början av november nylanserade klädkedjan sina butiker under namnet Marqet. Förutom namnbytet skulle kunderna också kunna låna kläder i butiken via Something Borrowed och fika i butiken. Man inledde också ett samarbete med Myrorna.

Så gick det förra kvartalet

Några hårda siffror från kvartalsrapporten:

## Omsättningen sjönk 9,9 procent till 382 miljoner.

## Förlusten landade på 287 miljoner kronor, i det ligger en nedskrivning på 192 miljoner kronor.

## Bruttomarginalen uppgick till 45,2 procent.

"Det har varit ett mycket svagt kvartal med minskad försäljning för koncernen som helhet på -9,8 procent vilket påverkat resultatet betydligt. Försäljningsminskningen ligger främst inom vårt egna damsortiment för MQ och minskningen på JOY kommer främst från lägre reavolym, medan andelen fullprisförsäljning ökat", skriver vd Ingvar Larsson.

Coronaviruset har än så länge bara gett mindre förseningar.

"Påverkan på marknaden är naturligtvis något vi ännu inte helt kan överblicka men detta i kombination med en osäker makroekonomi kan förväntas påverka konsumentbeteendet", skriver MQ-chefen.

Läs mer