Absolut vill tillverka handsprit – nu besöker Damberg verksamheten

The Absolut Company Coronaviruset
Absolut vill tillverka handsprit – nu besöker Damberg verksamheten

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Vodkaföretaget The Absolut Company vill hjälpa svenska myndigheter att producera handsprit.
Nu tycks regeringen vara på väg att nappa på erbjudandet.
Imorgon besöker Mikael Damberg verksamheten, kan Breakit berätta.

I lördags kunde vi berätta att The Absolut Company – företaget bakom Absolut Vodka – vill hjälpa svenska myndigheter att producera handsprit.

Orsaken är att det just nu råder brist på handsprit i Sverige på grund av coronaviruset, något som kan få allvarliga konsekvenser i sjukvården.

”Vi hjälper gärna till. Sprit i sig kan vi leverera om mottagande myndigheter kan hjälpa till med resten”, skrev The Absolut Companys kommunikationschef Paula Eriksson på på Twitter, och sträckte samtidigt ut en hand till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Nu verkar den svenska regeringen vara på väg att nappa på erbjudandet. I en pressinbjudan framgår det att inrikesminister Mikael Damberg imorgon kommer att göra ett digitalt studiebesök hos The Absolut Company i Åhus, Kristianstad.

I mejlet står det även:

”Absolut Vodka har bestämt sig för att tillverka råvara till handsprit och leverera till vitala verksamheter i Sverige. Det sker i samarbete med MSB."

”Inrikesministern kommer få en rundvandring i verksamheten samt en beskrivning av hur de arbetar med att ställa om för att bidra med anledning av spridningen av coronaviruset.”

När Breakit kontaktar MSB vill myndigheten däremot inte bekräfta att något är klart, trots formuleringarna i pressinbjudan.

Pressavdelningen skriver endast:

"Vi har fått ett erbjudande och tittar på frågan tillsammans med Socialstyrelsen."

Paula Eriksson på The Absolut Company vill inte heller kommentera, utan hänvisar till att fler detaljer kommer imorgon.

Läs fler artiklar
LÄS MER