Sök

Stockholm ligger (nästan) öde – då stämde jag träff med sex techprofiler i corona-land

FishbrainCreandumCorona

Stefan Lundell har träffat ett gäng techprofiler för att ta pulsen på dem i krisen.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell har tagit tempen på Pingis Hadenius, Nicklas Storåkers, Jacob de Geer, Johan Brenner, Tuva Palm och Johan Attby – mitt i corona-krisen.

Jag var rejält spänd när jag gav mig iväg i morse. 

Efter att ha tillbringat de senaste fyra dygnen i Värmland där livet i princip flöt på som vanligt ville jag se med egna ögon – hade Stockholm stängt ner helt? Skulle det ens finnas människor på gatorna? Och ville någon längre träffa mig?

Det sistnämnda kändes långt ifrån som någon självklarhet även om jag försäkrade alla jag kontaktade att mötena skulle ske utan någon som helst fysisk kontakt. Tidigt på morgonen började jag också noja – kände jag ändå inte att det kliade i halsen? Var jag inte lite varm i pannan?

Det var precis som när någon i min omgivning blir magsjuk. Då känner jag mig också direkt illamående.

I själva verket var det såklart ingen feber. Men som en extra säkerhetsåtgärd (mest för att skydda mig själv om jag ska vara riktigt ärlig) tog jag bilen in till stan och drog på mig ett par vantar. Nu var jag redo att möta både Stockholm och de sex techprofilerna jag bokat möte med. 

Tusentals entreprenörer hotas

Pricerunner-chefen Nicklas Storåkers tog emot först i ett nästan helt folktomt kontorslandskap. Han var inte särskilt orolig för egen del men desto mer för Sveriges cirka 1 miljon småföretagare.

“Nu ska skatten in om bara några dagar samtidigt som efterfrågan rasar – då riskerar tiotusentals bolag att få likviditetskris”, konstaterade Nicklas Storåkers.

I det läget visste han inte att regeringen några timmar senare skulle avisera ett paket på 300 miljarder kronor för att bland annat stötta pressade entreprenörer. Men fortfarande vet vi inte om det räcker. 

Nicklas Storåkers gav också intressanta datapunkter från e-handelssegmentet:

“Vi har pratat med många e-handlare i helgen och de står emot bra. I vissa nischer går det riktigt bra, till exempel hemarbete, frysar och cykeldelar”, sade han.

Fårö en trygg hamn

På väg ut till Hammarby Sjöstad där Fishbrain-grundaren Johan Attby jobbar från bostaden fick jag tag på entreprenören Pingis Hadenius. Hon hade dragit till huset på Fårö men kunde ändå vittna om helt okej fart i försäljningen – i alla fall på nätet:

“Löwengrip beautys e-handel går bra men bland de fysiska butikerna är det så klart inte lika högt tryck. Just nu tror jag särskilt köpcenter har det tufft, ingen vill ju vara på den typen av plaster nu”, menade Pingis Hadenius innan hon gick in i ett nytt videomöte.

Hemma hos Johan Attby bjöds det på nybakta bullar från det lokala konditoriet (“nu måste man ju verkligen stötta sin lokala handlare!”) och mellan tuggorna gav fiske-entreprenören en ögonblicksbild:

“Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var nervös. Men vi har nyss tagit in kapital och klarar oss fram till årsskiftet med de pengarna vi har nu, förmodligen längre än så”, berättade han och lade till:

“Nu har vi lanserat vår marknadsplats och får vi inte de resultat vi vill ha där så kommer jag såklart vidta åtgärder. Men just nu gör vi inga besparingar – förutom på resor! Jag skulle till exempel varit i USA idag”.

Ödsligt på lyxkrogen

På väg in till stan igen fick jag tag på Izettle-chefen Jacob de Geer. Han kunde inte ses på kontoret (“vi har policy att inte ta emot besökare nu”) men väl på stan. 

Jag passerade svampen vid Stureplan och stannade upp någon minut. Det var absolut inte ödsligt men jämfört med en vanlig måndag i mars var skillnaden ändå slående. Affärsfolket var nästan helt borta och i stadsbilden syntes mest hantverkare och byggjobbare.

Helt tomt på finansfolk var det dock inte. Jag morsade på Swedbanks presschef Unni Jerndal i farten och såg Tin Fonders förvaltare Carl Armfelt hasta förbi (senare på eftermiddagen läste jag i hans månadsbrev till andelsägarna att “mars var den sämsta månaden i absoluta tal fast den bästa i jämförelse med index – men ingen kan äta relativ avkastning”).

Inne på lyxkrogen där det i princip alltid är fullt på lunchen var det denna måndag glest mellan borden. Kanske 30 procents beläggning – och det såg ändå ut att vara betydligt mer folk här än på de andra restaurangerna jag passerade. Vid ett av borden satt entreprenören Peder Dinkelspiel (som driver en bokningstjänst för restauranger) tillsammans med sin kusin Jan Dinkelspiel.

“Man måste ju stödja sina kunder”, konstaterade Peder Dinkelspiel med ett snett leende.

Räcker verkligen regeringens insats?

Jag och Jacob de Geer gjorde också en liten insats för restaurangnäringen och köpte oss något att dricka på ett café några kvarter från Riche. Efter att både jag och Izettle-chefen noggrant spritat våra händer slog vi oss ned för att tala om krisen. Jacob de Geer var som alla andra oroad även om hans ägare Paypal har ett gäng miljarder dollar i kassan:

“Värst är det för alla småföretag. De har ingen krigskassa. Regeringens åtgärder idag är ett steg i rätt riktning men frågan är om det räcker”, konstaterade han. 

Ett av de mest positiva beskeden under mitt besöksrace denna märkliga måndag kom nog från en av Jacob de Geers första investerare. Riskkapitalbolaget Creandum var ju en av första lite större VC-firmor att gå in med kapital i Izettle (som sedan såldes till Paypal) och direkt efter min fika med Jacob de Geer gick jag förbi Creandums kontor på en av Stockholms bättre adresser. Creandum-partnern Johan Brenner låste själv upp porten:

“Vi har stängt kontoret sedan en vecka tillbaka. Det är det minsta vi kan göra för att plana ut smittspridningen”, förklarade Johan i hissen upp och jag fick genast lite dåligt samvete.

Väl uppe på det helt tomma kontoret berättade Johan Brenner att han senare under dagen skulle ha ett möte där de skulle ta beslut om fyra nya investeringar:

“Vi vågar absolut att investera också i det här läget”, sade han och jämförde med de två andra ekonomiska kriserna som han genomlevt både som entreprenör och investerare:

“Det är annorlunda den här gången. Nu handlar det om en efterfrågekris där konsumenterna försvinner. Men jag är övertygad om att vi kommer överleva den här krisen också även om det kan ta några kvartal”.

Ekonomin är värst

Utanför anrika Tössebageriet på Östermalm mötte jag upp dagens sista dejt – fintechexperten och investeraren Tuva Palm. Hon konstaterade att ingen av oss kommer att komma undan corona-viruset men det är inte de medicinska konsekvenserna som kommer vara värst.

“Nej, dödligheten är ändå förhållandevis låg även om det är fruktansvärt sorgligt att folk i riskgrupperna kommer att stryka med”, konstaterade hon och fortsatte:

“Men däremot finns det en stor risk för ekonomin. Det kommer ske en stor förskjutning och det kommer att ske snabbt och jag är inte säker på att vi är redo för den omställningen”.

När jag parkerat bilen hemma i Älvsjö en stund senare läser jag på Breakit.se (var annars?) att Folkhälsomyndigheten nu rekommenderar alla som kan att jobba hemifrån. Efter sex intensiva intervjumöten på stan känner jag mig lite punchig i huvudet – och har jag ändå inte lite ont i halsen? Men nej, falskt alarm. Febertermometrar visar bara på 36,6 grader. 

I morgon jobbar jag dock hemma – redo för ännu en dag i corona-land.

Ps. Vill du spana in och höra alla svaren (plus en del andra intressanta scener) – gå in på vårt Instagram-konto här!

Läs mer