Sök

Pecar tar in kapital för att flytta byggarnas papper till molnet

Service VenturesPecarBygg

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Startupbolaget Pecar tar in 1 miljon kronor från riskkapitalbolaget Service Ventures. Startupen vill göra det lättare för byggherrar att hålla koll på vad som händer ute på olika byggen - utan att samla enorma pappershögar.

Alla större byggprojekt i Sverige måste ha en person som är kontrollansvarig. Den personens jobb är att se till att bygget uppfyller alla krav i bygglagstiftningen och kommunernas lokala regler för byggande. På stora projekt blir det ofta många kontroller och pappershögarna blir snabbt höga och oöversiktliga. Det är det problemet Pecar vill lösa med sin produkt E-plan.

“Vi har gjort en webbtjänst som samlar alla dokument på en plats och gör dem helt sökbara. Det blir mycket lättare att hitta. Dessutom blir alla dokument tillgängliga på mobila plattformar så den som är kontrollansvarig kan ha med sig alla dokument ut till byggarbetsplatsen”, säger Christer Lidback, affärsutvecklingschef på Pecar.

Utifrån färdiga mallar kan den kontrollansvarige själv, men även byggherren, underentreprenörer och konsulter fylla i alla möjliga scheman direkt i tjänsten. Det ger också alla involverade möjligheten att kolla att de olika delarna av bygger har godkänts, så man slipper göra om i efterhand.

Nu har bolaget tagit in 1 miljon kronor från Service Ventures, för att vidareutveckla tjänsten. Riskkapitalbolaget har tidigare investerat i bland annat den virtuella mobiloperatören Wifog och fintechbolaget Goobit.

“Det är riktigt kul att det här händer i en bransch som är så konservativ. Jag har själv känt på hur det är med alla regler och blanketter i samband med bygglov. Det är som ett stort svart hål”, säger Peter Martin, partner på Service Ventures.

Mot den relativt blygsamma investeringen får Service Ventures 20 procent av bolaget.

“De kommer in väldigt tidigt. Dessutom är det ovärderligt för oss att ta del av deras kontakter och nätverk”, säger Christer Lidback.

De tre grundarna har förvisso byggt ett relativt stort nätverk på egenhand. De har alla varit aktiva inom byggbranschen en längre tid antingen genom styrelseuppdrag eller operativa tjänster.

En av funktionerna som ska läggas till i Pecars tjänst är en spårningsfunktion. Den ska hjälpa till att säkerställa att kontroller faktiskt har gjorts.

“Med den funktionen ser man om den som har signerat verkligen var på plats. Dessutom använder vi e-signatur så man ser tydligare vem som har kontrollerat vad än om någon bara sätter en svårtolkad signatur längst ned på ett papper”, säger Christer Lidback.

Trots att huvudprodukten E-plan fortfarande är under utveckling omsatte bolaget 1,5 miljoner kronor under 2015. Intäkterna kommer delvis från att bolaget även agerar konsultmäklare för byggherrarna. Exakt vad bolaget kommer göra under 2016 vill Christer Lidback inte avslöja.

“Vi trodde att vi skulle vara klara lite tidigare med E-plan så vi håller på att titta på målsättningarna för 2016 just nu. Men generellt kan jag säga att vi kommer dra in både kortare genom konsulttjänsterna och längre intäkter genom att sälja in E-plan med återkommande avgifter till de stora byggbolagen. När vi har byggt upp en stabil verksamhet i Sverige är det nästa naturliga steget att expandera till Europa eftersom systemet bygger på EU-direktiv. Vår långsiktiga vision är att hantera alla kontrolldokument från byggstart till slutbesked på alla stora byggprojekt”, säger han.

Läs mer