15 punkter – så klarar du av att jobba hemma utan att tappa fart

CoronaCoronaviruset

Tobias Nielsén

Tobias Nielsén

Hemskickad. Du måste förstå djupjobbandets principer för att lyckas med hemmajobb. Det är viktigare nu än kanske någonsin, menar Tobias Nielsén i en krönika.

Den här texten publicerades för första gången i mitten av mars 2020 – men är minst lika aktuell i dag.

Jag skriver det här lite lätt lidande av en dålig sittställning i en för mjuk hemmasoffa, efter en snabbfixad och trist ensamlunch, och med en känsla av tristess och icke-skärpa triggad av en sliten luvtröja på.

En av coronavirusets effekter är att vi nu är många som jobbar hemifrån, från att Daniel Ek tog sitt initiativ till senare politiska direktiv. Det är bra. Vi har alla vårt ansvar för att spridningen minskar.

Men hur lyckas man att jobba hemma, dag efter dag, om det tvingas bli så? Givetvis är inte produktivitet och resultat det viktigaste i dessa dagar. Hälsan och omtanken för andra kommer först. Men de flesta av oss kommer ändå sitta i en verklighet då vi kommer fortsätta jobba, och då vi vill att det ska funka, både sett till lust och känsla av att allt går framåt. 

I sikte mot att det blir bra lite längre fram. 

Lägg till att kraven kan bli – och är – stora. Det innebär utmaningar som behöver landa rätt och fokus för att klara av situationen.  

Det är alltför lätt att reaktivt bara tetrisfäkta runt en massa bollar. Men det är nu mer än någonsin en annan typ av jobb krävs.

Hos oss kallar vi det djupjobb.

Annars tycker jag inte att hemmajobb bör fungera som en standardmall för arbete. Det finns mängder av fördelar med att jobba ihop med andra (även om kontoren i sig inte alltid maximerar dessa fördelar, men det är en annan diskussion). 

Jag är en sann evangelist för att kreativitet är en kollektiv process, vilket även Steve Jobs var. Han pratade om att de bästa idéerna uppstod genom att man stötte ihop med varandra, från spontana möten och diskussioner. Detta blev också grundpelaren i designen av Apples enorma högkvarter.

Även socialt har kontoret en roll. Det går bara att se på populariteten för alla coworking-utrymmen. Risken med att jobba hemma är också att jobbet och det övriga livet glider ihop på ett osunt sätt.

Mötesfri dag

Trots det har jag föreslagit att vi, på det förlag som jag driver, ska ha en mötesfri dag och gärna spendera den hemma eller på annan plats än kontoret. 

Den största inspirationen kommer från en bok – Deep work av en professor i datavetenskap, Cal Newport. I boken presenterar han en metod för att kunna jobba koncentrerat en längre tid. Det förändrade mitt eget sätt att arbeta och hur jag planerar min och mina medarbetares tid.

Jag och min kollega Klas Ekman pratade konstant om boken i två år, och efter ett tag införde jag mötesfria deep work-torsdagar. Särskilt Klas har kört sina torsdagar oerhört systematiskt. (Därefter tog vi beslut om att också översätta boken.)

Men jag började uppleva frågetecken hos oss och, vad jag tyckte, missuppfattningar. Egentligen var det sådant som generellt kan gå fel med hemmajobb. Allt känns utspritt, det är lätt att låta uppmärksamheten glida iväg och det är svårt att känna sig riktigt nöjd med dagens jobb. 

För när tar det slut? Och vad skulle egentligen uppnås?

Så jag skrev ett manifest i 15 punkter för vad jag tycker gäller för våra mötesfria dagar och djupjobb generellt. 

Det går att se dessa som en koncentrationsmanual och guide för att hantera hemmajobbets utmaningar – för dig själv, för din organisation, och egentligen för hela samhället

Låt mig börja med författaren Cal Newports egen definition av djupjobb: ”Arbetsuppgifter utförda i ett ostört koncentrerat tillstånd där man utnyttjar hela sin mentala kapacitet. Detta arbetssätt ökar arbetets kvalitet, skärper utövarens skicklighet och ger resultat som är svåra att kopiera.”

15 punkter för djupjobb

1. Deep work utgör ingen paus (tvärtom)

Att djupjobba innebär det tuffaste kreativa koncentrationsjobb du kan tänka dig. Det är då du åstadkommer mästerverken. Det handlar om att använda ”hela sin mentala kapacitet”. 

2. Riskera aldrig onödig självdistraktion

Undvik sådant som riskerar att störa ditt flow. I klartext: Förbjud dig själv att posta något på morgonen som gör att du är nyfiken på responsen. Låt ingen tvättmaskin eller diskmaskin pipa. Givetvis se till att inga aviseringar dyker upp på de skärmar som du använder eller har inom räckhåll (och lägg dem utom räckhåll!). Ha inte heller lösa trådar framme kring eventuella möten eller annat som behöver följas upp under din djupjobbtid.

3. Sätt vanor för deep work

Vig särskild tid för djupjobb. Annars blir det aldrig gjort. Planera in i ditt schema och ha helst fasta tider för djupjobb. Om möjligt, ha en plats eller vissa platser som du vet är lämpliga för att fokusera.

4. Deep work behöver inte pågå just en hel dag

Djupjobb kan ske i olika perioder. Ju djupare, desto mer tid, men det är inte alltid möjligt att viga en vecka åt en uppgift eller ens en dag. Det är inte heller lätt att hålla koncentrationen för djupjobb under lång tid och annat kanske kräver sin uppmärksamhet (deep work får inte bli en undanflykt, se punkt 9), liksom att djuparbete också kräver avkoppling som motvikt. Tänk därför djupjobb på olika nivåer: en timme, två timmar, en halvdag, en dag osv. 45 minuters djupjobb är bättre än inget alls för att få något viktigt verkligen gjort. Välj din egen strategi.

5. Sätt mål för deep work

Målen för djupjobbet ska vara nåbara och motiverande. Du ska ge dig själv chansen att kunna lämna djupjobbandet med den sköna känslan att målet är uppnått. Men den känslan uppnås inte heller om målet är för enkelt att nå (se punkt 1). Deep work hänger ihop med prestation och kvalitet.

6. Vet vad du ska göra på förhand

Planera på förhand och se till att du har allt du behöver tillhands. Börja inte djupjobbspasset med att fundera över vad du ska göra, var olika dokument ligger eller vilka mål som du ska sätta. Det ska du ha gjort på förhand. Då du startar är det rakt in i fokusfältet. Men notera, planering kan också utgöra innehållet för ett djupjobbspass (men då har du planerat för detta…)

7. Markera för andra

Har du andra omkring dig eller telefonen eller Slack på? Markera och stäng av. Hörlurar, stängda dörrar och noteringar i kalendern (”fokusjobb”, ”to do”, ”djupjobb skriva X”) funkar ofta.

8. Respektera andra

Om andra har markerat djupjobb – undvik i det längsta att störa. Är det svårt att avgöra? Tänk en gång till. Ställ sedan frågan: får jag störa? (Och respektera ett nej.)

9. Deep work får inte bli en undanflykt

Att säga att man djupjobbar, eller vara iväg för sådant jobb, får inte vara ett skäl för att undvika den kollektiva kreativa processen, nödvändiga avstämningar eller en flykt från gemensamma uppgifter. Tydliga vanor bidrar därför till att tydliggöra balansen mellan olika aktiviteter, både gentemot en själv och andra. Ytjobb behövs också ibland.

10. Deep work kan göras i rörelse

För att skapa uthållighet under en längre djupjobbsperiod är det nödvändigt med pauser. Det är också viktigt att se sitt problem och sin uppgift från olika perspektiv, både nära och från håll. Att röra sig – ta en promenad eller ut och spring – och fyll på med ljus och syre är inte sällan både nödvändigt och en bra metod. Blanda dock inte ihop deep work-tillståndet med träning. Att springa i långsamt maratontempo för att reflektera över något kan fungera som deep work (om du är van vid sådana pass), medan ett hårdare träningspass utgör inget annat än en paus.

11. Deep work kan ske med andra

Djupjobb sker oftast var för sig, men kan ske med andra om alla är med på modellen – tydliga ramar som innebär att alla undviker störningar, med fokus på en uppgift och vad som ska uppnås. Antingen kan man jobba tillsammans och då eftersträva en s.k. whiteboard-effekt: visualisera och pressa varandra att komma vidare. Alternativt parallellt, inte minst för disciplinen. Detta går även med digitala hjälmedel: med chatfunktioner, delade dokument och skärmar, liksom förstås, telefon.

12. Deep work ska göra dig bättre och lycklig

Ibland är det något som bara behöver göras, men om inte djupjobbandet gör dig lycklig eller leder till förbättringar på sikt då vet du bara en sak – du håller på med fel saker, du ska hitta något annat att lägga fokus på.

13. Deep work behöver inte alltid dator

För att undvika distraktioner, få en bra start, ha variation i arbetssättet – är det möjligt att börja eller helt arbeta utan dator? (Ett annat uttryck som författaren Cal Newport använder är digital minimalism, vilket är intressant eftersom han är datavetare).

14. Deep work är inte att ”jobba undan”

Att beta av mejl är bra och behövs. Att fokuserat sortera papper eller dokument utgör också en verklighet. Men rutinarbete ska inte blandas ihop med djupjobb. Djupjobb stannar inte vid att enbart reagera.

15. Deep work är inte bara jobb

Djuparbete samt fokus- och flowtillstånd är inte bara något som berör jobb, utan allt som hänger ihop med utveckling (för mer om detta, läs Peak av K Anders Ericsson). Låt också flowtillståndet råda under paustillfällen. Spela piano. Spela tennis. Dansa. Kolla inte mejlen innan du lägger dig för att sova. Gör något annat koncentrerat och ostört. Det finns inget mer avkopplande.

Tobias Nielsén

Grundare och vd för bokförlaget Volante, som även innefattar Gamla stans bokhandel och talaragenturen Speakersnet. Som merläsning rekommenderar han även Dan Pinks bok När, liksom de moderna klassikerna Daniel Kahnemans Tänka, snabbt och långsamt och Flow av Mihaly Csikszentmihalyi.

Läs mer