Superdeal på gång? Så kan ni känna er trygga med er underskrift

Superdeal på gång? Så kan ni känna er trygga med er underskrift

Peter Carlstedt, CLO på Scrive

Är ni på väg att landa en storkund, och vill vara säkra på att underskriften blir helt giltig?
Då är Scrives system ett av de bästa sätten för att skriva på ett avtal: ”Du kan känna dig väldigt trygg”

Avtalet är undertecknat och en ny kund är bärgad. Men oavsett hur bra avtalet på papperet ser ut – eller hur tillförlitlig kunden känns – så vill ni alltid veta att underskriften faktiskt är bindande och giltig.

Ju högre affärsrisk som är inblandad, desto viktigare är det att kunna föra i bevis vem som faktiskt skrivit under

I takt med att elektroniska underskrifter i varierande former blir allt vanligare, uppstår fler situationer där parterna tvistar om underskrifters giltighet, där underskriftsmetoder missbrukas, eller där brister i olika metoder uppdagas.

”Marknaden för elektroniska underskrifter och digitala signaturer har stuckit iväg och mognat de senaste åren. Allt fler förstår att det är ett bra och smidigt sätt för att jobba med avtalsdokument, och det finns inte längre samma oro för att det ska finnas legala hinder, eller att man ifrågasätter huruvida underskrifterna faktiskt är bindande. Men ju högre affärsrisk som är inblandad, desto viktigare är det att kunna föra i bevis vem som faktiskt skrivit under”, säger Peter Carlstedt, CLO på Scrive.

Prova själv! Testa Scrives eSign gratis i 30 dagar 

Tryggt för båda parter

Där har Scrive blivit marknadsledande i Sverige, med sin högkvalitativa e-signaturslösning och blockchainbaserade försegling av dokument som sparar alla tillgängliga bevis med själva dokumentet och ger båda parter samma elektroniska original av avtalet för att göra affären så trygg som möjligt.

”Ett företag vill kunna påvisa att man har ett elektroniskt original och inte ett manipulerat dokument. Sedan vill man kunna visa på vem som undertecknat dokumentet, och att denne inte kan utnyttja brister i det elektroniska underskriftsförfarandet för att komma undan ansvar.”

Det här säkrar Scrive på följande sätt.

  • Ett lättförståeligt och tydligt gränssnitt där den som skriver under tydligt ser vad den skriver under. Avtalet visas i användarens browser, antingen via datorn eller en mobil, och det finns tydliga instruktioner för hur processen ska gå till.
     

  • Under själva signeringsprocessen tas skärmavbilder som visar vad användaren såg i sin browser. Den informationen sparas sedan i ett bevispaket som biläggs det underskriva dokumentet, och kan användas för att bemöta någon som hävdar att de inte hade förstått att de var på väg att ingå ett avtal.
     

  • All tillgänglig identitetsdata, t.ex. epost och mobilnummer samlas in och inkluderas i bevispaketet. Om BankID används i signeringsprocessen (för en säkrare identifiering) finns även all den informationen lagrad i bevispaketet.
     

  • Det underskrivna dokumentet, tillsammans med bevispaketet, förseglas med en ”nyckellös” digital signatur. På så sätt går det, även helt oberoende av Scrive, att visa att dokumentet och bevismaterialet är oförvanskat. 

”När alla de här delarna finns samlade minskar risken att någon av parterna med ont uppsåt försöker manipulera eller komma ur ett avtal”, säger Peter.

Läs mer om hur Scrive arbetar med blockchain och säkerhet här

Vattentät underskrift

Han har själv blivit uppringd av ett ombud vars klient hävdade att han inte hade skrivit under (eller förstått att han skrivit under) ett avtal genom Scrives tjänst, och därför inte ansåg sig vara bunden.

”När jag berättade om den information som finns i vårt bevispaket och ombudet själv kunde se detta i det omstridda avtalet, så insåg ombudet att det inte var någon idé att driva frågan vidare till domstol. Om sådan dokumentation saknas eller är bristfällig kan det däremot vara svårt att bemöta sådana argument i efterhand.”

Så, innan ni sätter en kråka på avtalet, se till att underskriften faktiskt blir vattentät. För alla parters skull!

Läs fler artiklar
LÄS MER